ΑΘΗΝΑ
11:23
|
26.04.2024
Η Ρωσία δεν μπορεί να διατηρήσει κανονικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δηλώσεις «ανώνυμων αξιωματούχων» του Πενταγώνου για «αποκεφαλισμό» του Κρεμλίνου, αποτελούν επί της ουσίας απειλές για απόπειρας δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτινς, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS.

«Κάποιοι “ανώνυμοι αξιωματούχοι” του Πενταγώνου εξέφρασαν απειλές για ένα χτύπημα «αποκεφαλισμού» του Κρεμλίνου, εξαπολύοντας επί της ουσίας απειλές απόπειρας δολοφονίας του Ρώσου προέδρου», είπε ο Λαβρόφ.

«Αν όντως κάποιος συλλογιστεί τέτοιες ιδέες, τότε θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα τις πιθανές συνέπειες τέτοιων σχεδίων», πρόσθεσε ο υπουργός, κάνοντας επίσης λόγο και για πυρηνικές απειλές της Δύσης.

«Φαίνεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί όλα τα υπολείμματα αξιοπρέπειας», είπε. «Η επιδεικτική, πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργός, Λιζ Τρας είναι ένα από τα ζωντανά παραδείγματα, καθώς δήλωσε δημόσια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας ότι ήταν έτοιμη να διατάξει πυρηνικό χτύπημα».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Μόσχα έχει δηλώσει ξανά και ξανά ότι δεν θα υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και «δεν πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί», από την ρωσική πελυρά.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο Λαβρόφ, οι δυτικοί πολιτικοί συνεχίζουν να πιέζουν περαιτέρω με τη ρητορική τους σε αυτό το θέμα και είναι αυτοί που πρέπει να ρωτηθούν εάν μια τέτοια τάση θα πρέπει να διατηρηθεί το 2023.

«Ανησυχούμε βαθιά για την προπαγανδιστική ρητορική του χάους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Δύση γενικότερα σχετικά με το ζήτημα των πυρηνικών όπλων», τόνισε ο υπουργός.

Δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με την κυβέρνηση Μπάιντεν

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να διατηρήσουν μια κανονική πορεία συνομιλιών λόγω της συγκρουσιακής πορείας που επέλεξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ανέφερε επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Η διεξαγωγή κανονικών συνομιλιών με την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δηλώνει μια στρατηγική ήττα της χώρας μας ως έναν από τους στόχους της, είναι αντικειμενικά αδύνατη», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η «συγκρουσιακή αντιρωσική πορεία της Ουάσιγκτον συνεχίζει να έχει πιο οξύ και συνολικό χαρακτήρα».

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ρωσίας σημείωσε ότι «οι σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ βρίσκονται σε μια πραγματικά αξιοθρήνητη κατάσταση, καθώς έχουν σχεδόν σταματήσει με ευθύνη της Ουάσιγκτον».

«Εξηγούμε με συνέπεια στους Αμερικανούς ότι δεν είναι στο στυλ μας να υποτιμούμε σκόπιμα τις διακυβερνητικές σχέσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ, «ωστόσο, προχωράμε υπό το πρίσμα της αμοιβαιότητας υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όταν πρόκειται για την οικοδόμηση ενός διαλόγου. Με άλλα λόγια, κατά κανόνα ενεργούμε σύμφωνα με την αρχή “οφθαλμό αντί οφθαλμού”, αλλά όχι απαραίτητα συμμετρικά», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ παρατείνουν την σύγκρουση

«Οι ενέργειες της συλλογικής Δύσης και της μαριονέτας της, του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι, επιβεβαιώνουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ουκρανικής κρίσης. Δεν είναι μυστικό ότι ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ είναι μια νίκη επί της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης, ως μηχανισμός αποδυνάμωσης ή και καταστροφής της χώρας μας», είπε ο Λαβρόφ. «Οι αντίπαλοί μας θα κάνουν τα πάντα για να πετύχουν αυτόν τον στόχο», πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ό,τι μπορούν για να παρατείνουν τη σύγκρουση και να την κάνουν ακόμη πιο βίαιη», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Ρωσίας, ο ωφελούμενος από μια τέτοια «καυτή σύγκρουση» είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που επιδιώκουν να την αξιοποιήσουν στο έπακρο τόσο οικονομικά όσο και στρατηγικά. «Η Ουάσιγκτον λύνει επίσης έναν βασικό γεωπολιτικό στόχο: να σπάσει τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης και να κάνει τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους της να εξαρτώνται ακόμη περισσότερο από αυτήν», τόνισε ο Λαβρόφ.

Οι προτάσεις της Μόσχας πρέπει να γίνουν αποδεκτές

Οι προτάσεις της Μόσχας για αποστρατιωτικοποίηση και αποναζιστικοποίηση των εδαφών που ελέγχονται από το Κίεβο και για την εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας, θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές με «φιλικό τρόπο» διαφορετικά ο ρωσικός στρατός θα ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο εχθρός γνωρίζει καλά τις προτάσεις μας για την αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση των εδαφών που ελέγχει το καθεστώτος του Κιέβου και την εξάλειψη των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας που προέρχονται από εκεί και περιλαμβάνει τα νέα μας εδάφη στο Ντονιέτσκ, το Λουγκάνσκ, την Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Απομένει να αποδεχθεί αυτές τις προτάσεις με φιλικό τρόπο. Διαφορετικά, ο ρωσικός στρατός θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα», υπογράμμισε.

«Όσον αφορά την πιθανή συνέχιση της σύγκρουσης, η μπάλα είναι στην πλευρά του καθεστώτος του Κιέβου και της Ουάσιγκτον, που στέκεται πίσω του. Μπορούν ανά πάσα στιγμή να βάλουν τέλος σε αυτήν την παράλογη αντίσταση», κατέληξε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα