ΑΘΗΝΑ
14:13
|
23.04.2024
Την ευλογία του πατριάρχη Πορφύριου ζήτησε ο Βόυτσιτς για να υπερασπιστεί τους Σέρβους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο παραμένει τεταμένη με τους Σέρβους στα βόρεια της χώρας να παραμένουν στα οδοφράγματα για 18η συνεχόμενη ημέρα, οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν σε υψηλό στρατιωτικό συναγερμό μετά από εντολή του Ανώτατου Διοικητή και Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μίλος Βούτσεβιτς, αργά χθες το βράδυ, στο πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

«Ο πρόεδρος της Σερβίας με την ιδιότητα του ανώτατου αρχιστράτηγου διέταξε να τεθεί ο σερβικός στρατός σε κατάσταση υψηλού μαχητικού συναγερμού…», είπε ο υπουργός. «Αυτό μας ανεβάζει στο υψηλότερο επίπεδο ενεργειών, τις οποίες ο σερβικός στρατός πρέπει να ακολουθήσει προστατεύοντας την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Σερβίας και των πολιτών της», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συζήτησε με τον Πατριάρχη Σερβίας Πορφύριο την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, σήμερα Τρίτη.

Η συνάντηση φέρεται να πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας αφού η Πρίστινα απαγόρευσε στον πατριάρχη την είσοδο στην περιοχή πριν από τα Χριστούγεννα.

Αρκετά σερβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Βούτσιτς ζήτησε από τον Πατριάρχη Πορφύριο να του  δώσει την ευλογία του για να υπερασπιστεί το Κοσσυφοπέδιο, όπως έκανε ο Πρίγκιπας Λάζαρ πριν από τη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου το 1389.

Η σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti ανέφερε, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στη ΝΑΤΟϊκή ειρηνευτική δύναμη (KFOR), ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου έθεσαν τα στρατεύματά τους σε πλήρη ετοιμότητα μάχης προετοιμάζοντας μια επιχείρηση διάλυσης των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, περίπου 1.500 στρατιώτες έλαβαν εντολές να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να είναι έτοιμοι για πιθανή επιχείρηση.

Στις 25 Δεκεμβρίου, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας ζήτησαν από τον Σέρβο πρόεδρο να απομακρυνθούν τα οδοφράγματα εντός 24 ωρών, απειλώντας ότι διαφορετικά δεν θα εμποδίσουν τις προσπάθειες του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι να επέμβει. Ο Κούρτι, από την πλευρά του, τόνισε ότι η διάλυση των οδοφραγμάτων στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ενδέχεται να έχει θύματα και θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κλιμακώθηκε απότομα στις 6 Δεκεμβρίου, όταν οι ειδικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου συνοδευόμενες από περιπολίες της αποστολής της ΕΕ άρχισαν να καταλαμβάνουν κτίρια των σερβικών εκλογικών επιτροπών στα βόρεια τμήματα της περιοχής. Ο σερβικός πληθυσμός οργανώθηκε και απώθησε τους Κοσοβάρους, σπρώχνοντάς τους πέρα από τον ποταμό Ίμπαρ.

Στις 8 Δεκεμβρίου, περίπου 350 Κοσοβάροι αστυνομικοί εισέβαλαν στο σερβικό βόρειο τμήμα της περιοχής χρησιμοποιώντας τεθωρακισμένα οχήματα και απέκλεισαν το βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα.

Στις 10 Δεκεμβρίου, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε τον Ντέγιαν Πάντιτς, έναν Σέρβο πρώην αστυνομικό, με κατασκευασμένες, όπως καταγγέλλουν οι Σέρβοι, κατηγορίες. Σε απάντηση, ο σερβικός πληθυσμός ξεκίνησε μαζικές διαμαρτυρίες και έστησε οδοφράγματα σε αυτοκινητόδρομους σε αρκετούς οικισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών

Ιταλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι εντόπισαν τον ακριβή χώρο ταφής του Πλάτωνα

Κως: Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους γονείς του νεκρού βρέφους

Χανιά: 112 για φωτιά κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα