ΑΘΗΝΑ
13:58
|
06.06.2023
Η απόφασή του ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου ενώ απομένουν λιγότερο από έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2023.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατήργησε «με ένα νόμο, ένα άρθρο» ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιτρέποντας σε πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους να βγουν αμέσως στη σύνταξη.Η απόφαση που ανακοινώνεται σε λιγότερους από έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές έγινε γνωστή στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προχώρησε σε γενναία αύξηση του κατώτερου μισθού την περασμένη εβδομάδα, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που έχει ξεκινήσει για να κερδίσει και πάλι την υποστήριξη των ψηφοφόρων, η οποία έχει διαβρωθεί από τον πληθωρισμό, την πτώση της λίρας και την απότομη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ήταν μέχρι σήμερα τα 58 έτη για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόσο ακριβώς θα στοιχίσει το νέο σύστημα στο τουρκικό δημόσιο.

Σήμερα οι συνταξιούχοι στην Τουρκία ανέρχονται σε 13,9 εκατομμύρια. Τα συνδικάτα διαμαρτύρονταν εδώ και πολλά χρόνια ζητώντας να καταργηθούν τα ηλικιακά όρια και να συνταξιοδοτούνται οι εργαζόμενοι αφού συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών εργασίας. Η απόφαση αναμένεται ότι θα δώσει μια ώθηση στον Ερντογάν πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Ιουνίου.

Στις δύο δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία, ο Ερντογάν έχει καταστείλει τις διαφωνίες και τα τελευταία χρόνια υιοθέτησε μια ανορθόδοξη οικονομική πολιτική που έριξε τη λίρα στο ένα δέκατο της αξίας της έναντι του δολαρίου, σε σύγκριση με την ισοτιμία της πριν από μια δεκαετία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Debate: Αν είσαι αριθμολόγος… take five, έχεις πολλά να μας πεις

Spiegel: Υπαρκτός ο κίνδυνος τουρκικής χρεοκοπίας

Κλείδωσε το debate με τη συμμετοχή πέντε πολιτικών αρχηγών

Δυστύχημα στην Καβάλα με νεκρό μοτοσικλετιστή που σφηνώθηκε σε απορριμματοφόρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα