ΑΘΗΝΑ
01:23
|
05.05.2024
Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας πρώην Σέρβος αστυνομικός του Κοσσυφοπεδίου, η σύλληψη του οποίου προκάλεσε βίαιες διαδηλώσεις από τη σερβική μειονότητα του Κοσσυφοπεδίου, θα αποφυλακιστεί και θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντάσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου για επίθεση σε εν ενεργεία αστυνομικό, από τότε που Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αντάλλαξαν πυρ με την αστυνομία και έστησαν περισσότερα από 10 οδοφράγματα, εμποδίζοντας την κυκλοφορία μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, απαιτώντας την απελευθέρωσή του.

Οι Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, το οποίο πιστεύουν ότι εξακολουθεί να είναι μέρος της Σερβίας, αντιστέκονται σε οποιεσδήποτε κινήσεις θεωρούν αντι-σερβικές.

Η Σερβία έθεσε τον στρατό της σε ύψιστο συναγερμό τη Δευτέρα λόγω της αυξανόμενης έντασης που προέρχεται από μια διαμάχη για τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Ο Πάντιτς ήταν ένας από τους πολλούς Σέρβους που εγκατέλειψαν την αστυνομία και άλλους θεσμούς αφότου η Πρίστινα είπε ότι θα επιβάλει νόμο που θα απαιτούσε από τους Σέρβους να καταργήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων σερβικής έκδοσης που χρονολογούνται πριν από την εξέγερση των ανταρτών το 1998-99 που οδήγησε στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Για περισσότερα από 20 χρόνια, το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Δύσης, η οποία υποστήριξε την ανεξαρτησία της, και της Ρωσίας, η οποία υποστηρίζει τη Σερβία στις προσπάθειές της να εμποδίσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών.

Η μετακίνηση του Πάντιτς σε κατ’ οίκον περιορισμό θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκτόνωση της έντασης, λένε οι παρατηρητές, καθώς η απελευθέρωσή του ήταν το κύριο αίτημα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου.

Τρεις συνοριακές διελεύσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης για οδικές εμπορευματικές μεταφορές, της Μερντάρε, έκλεισαν την κυκλοφορία την Τετάρτη, εμποδίζοντας τα ταξίδια των Κοσοβάρων που εργάζονται σε άλλα μέρη της Ευρώπης από το να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για τις διακοπές.

Η KFOR, η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε την Τετάρτη ότι υποστηρίζει τον διάλογο μεταξύ όλων των μερών για την εκτόνωση των εντάσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ξελάλ Σβέκλα δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία στοχεύει να αποσταθεροποιήσει το Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία αρνείται ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη γειτόνισσά χώρα της και λέει ότι θέλει απλώς να προστατεύσει τη μειονότητά της εκεί.

Το Κρεμλίνο την Τετάρτη αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες του Κοσσυφοπεδίου, αλλά είπε ότι υποστηρίζει το Βελιγράδι. «Η Σερβία είναι μια κυρίαρχη χώρα και είναι απολύτως λάθος να αναζητούμε την καταστροφική επιρροή της Ρωσίας εδώ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι Σέρβοι στη Σερβία χρησιμοποίησαν φορτηγά και τρακτέρ την Τρίτη για να δημιουργήσουν το τελευταίο οδόφραγμα, κοντά στο πέρασμα Μερντάρε στα ανατολικά σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, ωθώντας την κυβέρνηση στην Πρίστινα να κλείσει τη διάβαση.

Η Γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τη Σερβία να απομακρύνει τα «παράνομα» οδοφράγματα στα σύνορα.

Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση στην Πρίστινα ή το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ως ξεχωριστής χώρας. Έχουν την υποστήριξη πολλών Σέρβων στη Σερβία και της κυβέρνησής της.

Το Κοσσυφοπέδιο με την πλειοψηφία των Αλβανών κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης, μετά τον πόλεμο του 1998-99 στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη για να προστατεύσει τους Αλβανούς πολίτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα