ΑΘΗΝΑ
02:15
|
27.04.2024
Ευθύνες σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ για τις «τακτικές εκφοβισμού και εθνοτικών διακρίσεων» της Πρίστινα εις βάρος των Σέρβων, επιρρίπτει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία υποστηρίζει τη Σερβία στις ενέργειές της για την κατάσταση γύρω από το μερικώς αναγνωρισμένο Κοσσυφοπέδιο.

«Η Σερβία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Σέρβων που ζουν σε τόσο δύσκολες συνθήκες στο Κοσσυφοπέδιο. Και, φυσικά, αντιδρά σκληρά όταν παραβιάζονται αυτά τα δικαιώματα», είπε ο εκπρόσωπος.

Απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου Ξελάλ Σβέκλα ότι το Βελιγράδι, υπό την επιρροή της Ρωσίας, στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, ο Πεσκόφ δήλωσε πως η Σερβία είναι μια κυρίαρχη χώρα και είναι «απόλυτα λάθος» να αναζητούμε οποιαδήποτε καταστροφική επιρροή της Ρωσίας στις αποφάσεις της.

Την ίδια ώρα, η Πρίστινα προχώρησε στο κλείσιμο της μεγαλύτερης συνοριακής διάβασης με τη Σερβία, αφού διαδηλωτές την απέκλεισαν από τη σερβική πλευρά για να υποστηρίξουν τις κινητοποιήσεις των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Από την πλευρά της, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο, κάνοντας λόγο για «νόμιμη μορφή ειρηνικής, μη βίαιης αντίστασης» των Σέρβων, ενάντια στις «τακτικές εκφοβισμού και εθνοτικών διακρίσεων» από τις αρχές της Πρίστινα.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί και στις ευθύνες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που σταθμεύουν στην περιοχή αναφέροντας ότι δεν μπορούν, αλλά και δεν θέλουν να συμβάλουν στην εκτόνωση της κρίσης. «Όπως ακριβώς κατά τα αιματηρά αντισερβικά πογκρόμ του 2004, καλύπτουν την κλιμάκωση του σχεδίου του Άλμπιν Κούρτι να εκκαθαρίσει το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου από τον μη αλβανικό πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η συνεχής πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ηγετικών κρατών μελών της Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη θανατηφόρα σιωπή τους για την αδιαφορία της Πρίστινα για την υποχρέωση δημιουργίας μιας Κοινότητας Σερβικών Δήμων. Η Ε.Ε. σκόπιμα αγνοεί τις σχετικές συμφωνίες των Βρυξελλών του 2013, κλείνει τα μάτια στην πολυετή δολιοφθορά τους από τους Κοσοβάρους, οι οποίοι λαμβάνουν μόνο συγχωροχάρτια – είτε με τη μορφή απελευθέρωσης του καθεστώτος βίζας είτε με ευνοϊκή αποδοχή για εξέταση του αιτήματός τους για ένταξη στην Ένωση», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δένδιας: 2 δισ. ευρώ θα κοστίσουν οι θόλοι αεράμυνας της χώρας

Τον Ερντογάν σουλτάνο αποδομεί ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα