ΑΘΗΝΑ
00:56
|
18.05.2024
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις προστίθενται και οι εξεταστές διπλωμάτων οδήγησης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το προσωπικό των Συνοριακών Δυνάμεων ξεκινά τη δεύτερη από μια σειρά απεργιών στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Περίπου 1.000 μέλη του συνδικάτου PCS, πολλά από τα οποία εργάζονται στον έλεγχο διαβατηρίων, θα προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση από τις 28 έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η διακοπή των σιδηροδρομικών μεταφορών θα συνεχιστεί επίσης την Τετάρτη και την Πέμπτη, με τα μέλη του συνδικάτου TSSA στους Great Western Railway και West Midlands Trains να απεργούν.

Οι εξεταστές διπλωμάτων οδήγησης συνεχίζουν μια κυλιόμενη απεργία που θα συνεχιστεί τον Ιανουάριο.

Οι απεργίες των Συνοριακών Δυνάμεων γίνονται για τους μισθούς, τις θέσεις και τις συνθήκες εργασίας και τις καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα ενταχθούν στο στρατιωτικό προσωπικό για να καλύψουν τους απεργούς στα αεροδρόμια Χίθροου, Γκάτγουικ, Μάντσεστερ, Μπέρμινγχαμ, Κάρντιφ και Γλασκόβης, καθώς και στο λιμάνι του Νιουχάβεν.

Οι προηγούμενες απεργίες από τις 23 έως τις 26 Δεκεμβρίου προκάλεσαν ελάχιστη αναστάτωση. Ένας εκπρόσωπος του Χίθροου είπε ότι οι αίθουσες αναμονής για τους ταξιδιώτες ήταν «ελεύθερης ροής» και ότι το αεροδρόμιο δεν αντιμετώπισε «κανένα πρόβλημα» ως αποτέλεσμα της πρώτης σειράς απεργιών.

Εν τω μεταξύ, οι εξεταστές οδήγησης και οι υπάλληλοι πληρωμών της υπαίθρου σε περισσότερες από 250 τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιούν κυλιόμενες απεργίες από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου.

Μέλη του συνδικάτου PCS σε 71 κέντρα εξετάσεων οδήγησης στην ανατολική Αγγλία και τα Μίντλαντς θα απεργούν για πέντε ημέρες από την Τετάρτη.

Το PCS ζητά αύξηση των μισθών κατά 10%, καλύτερες συντάξεις, ασφάλεια εργασίας και όχι περικοπές στους όρους απολύσεων για όλα τα μέλη του, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι οι αιτούμενες αυξήσεις μισθών είναι «απρόσιτες».

Εν όψει του πρώτου κύματος απεργιών του προσωπικού του αεροδρομίου, ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είπε ότι οι προτεραιότητές του ήταν η μείωση του πληθωρισμού.

«Μέρος αυτού είναι να είμαστε υπεύθυνοι όταν πρόκειται για τον καθορισμό των αμοιβών του δημόσιου τομέα. Μακροπρόθεσμα, είναι το σωστό για ολόκληρη τη χώρα να νικήσουμε τον πληθωρισμό», είπε ο Ρίσι Σουνάκ.

Διακοπή στα ταξίδια αναμένεται επίσης κατά τις επερχόμενες απεργίες των σιδηροδρομικών υπαλλήλων τον Ιανουάριο.

Τα μέλη της TSSA που εργάζονται για τους Great Western Railway και West Midlands Trains θα απεργήσουν από το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Δεκεμβρίου έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Οι συνομιλίες μεταξύ της ένωσης και δύο σιδηροδρομικών εταιρειών δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία.

Η Ναντίν Ρέι, γραμματέας του σωματείου TSSA, είπε στο BBC ότι το σωματείο πίστευε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν προχωρήσει – αλλά μετά από σχεδόν τέσσερις εβδομάδες συνομιλιών, το αποτέλεσμα ήταν «εντελώς διαφορετικό από αυτό για το οποίο μιλούσαμε».

Αυτό υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση «είχε παρέμβει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», είπε η κ. Ρέι.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών είπε ότι ο υπουργός Μεταφορών και ο υπουργός Σιδηροδρόμων «εργάστηκαν σκληρά για να διευκολύνουν μια δίκαιη και λογική προσφορά και είναι απίστευτα απογοητευτικό το γεγονός ότι ορισμένοι συνεχίζουν να απεργούν».

«Τους προτρέπουμε να κάνουν πίσω, να το ξανασκεφτούν και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να ξεκινήσουμε το 2023 τερματίζοντας αυτή την επιζήμια διαμάχη».

Ξεχωριστά, μέλη της TSSA που απασχολούνται στην Network Rail, η οποία κατέχει και διατηρεί το σιδηροδρομικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν ήδη μιλήσει για μια συμφωνία σχετικά με τις αμοιβές και τους όρους.

Θα λάβουν τουλάχιστον 9% αύξηση μισθών σε διάστημα δύο ετών και δεν θα υπάρξουν υποχρεωτικές απολύσεις μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2025.

Το τελευταίο κύμα απεργιών του προσωπικού των σιδηροδρόμων αναμένεται να διαταράξει τα ταξίδια για όσους επιστρέφουν στην εργασία τους μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Τα μέλη του συνδικάτου RMT στο Network Rail θα συνεχίσουν την απεργία τους για τις αμοιβές και τους όρους την Τρίτη 3 και την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου.

Θα αποχωρήσουν ξανά στις 6 και 7 Ιανουαρίου και υπάρχει απαγόρευση υπερωριών για τα μέλη του RMT από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 2 Ιανουαρίου.

Η Rail Delivery Group (RDG) είπε ότι η απεργία του προσωπικού των σιδηροδρόμων RMT σημαίνει ότι μόνο το 20% περίπου των υπηρεσιών θα λειτουργήσει και «το μισό δίκτυο θα κλείσει».

“Είναι πιθανό να υπάρξουν ακόμη λιγότερες υπηρεσίες στις 5 Ιανουαρίου λόγω απεργίας των οδηγών που ανήκουν στο [συνδικάτο] Aslef”, προειδοποίησε η RDG.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα