ΑΘΗΝΑ
03:47
|
23.04.2024
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους Ρώσους στρατιώτες «σιωπηλούς μάρτυρες» του εκτοπισμού Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη δυσφορία του για τη στάση των Ρώσων στρατιωτών της ειρηνευτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εξέφρασε εκ νέου σήμερα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

Ο Πασινιάν χαρακτήρισε τους Ρώσους στρατιώτες «σιωπηλούς μάρτυρες» των προσπαθειών του Αζερμπαϊτζάν να διώξει τους Αρμένιους από τον θύλακα, ζητώντας την αντικατάστασή τους με μία πολυεθνική ένοπλη δύναμη.

Το Γερεβάν κατηγορεί Αζέρους ακτιβιστές ότι έχουν αποκλείσει από τα μέσα Δεκεμβρίου έναν δρόμο ζωτικής σημασίας τον «διάδρομο του Λατσίν» που συνδέει την Αρμενία με τα εδάφη που ελέγχονται από τους Αρμένιους αυτονομιστές του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας ορεινής περιοχής που αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο αποκλεισμός του διαδρόμου Λατσίν από μερικές δεκάδες ανθρώπους που δηλώνουν «οικολόγοι ακτιβιστές», έγινε παρά την παρουσία της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης η οποία αναπτύχθηκε μετά την επίτευξη εκεχειρίας που έβαλε τέλος στον πόλεμο του 2020 μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Με δεδομένα τα παραπάνω ο Πασινιάν κάλεσε τη Ρωσία να εξηγήσει «ποιος είναι ο οδικός χάρτης για το ξεμπλοκάρισμα του διαδρόμου του Λατσίν».

Σύμφωνα με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, η Ρωσία, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα έπρεπε είτε να ζητήσει να της δοθεί εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους στρατιώτες που έχει αναπτύξει, είτε να ζητήσει την ανάπτυξη μιας «πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης» στην περιοχή.

Οι δηλώσεις του Πασινιάν προκάλεσαν δυσφορία στην εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, που χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κριτική.

Η Ζαχάροβα διαβεβαίωσε πως «οι Ρώσοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιωθεί η κατάσταση επί του πεδίου».

Εικόνα

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συγκρούστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Σε αυτόν τον πρώτο πόλεμο, που έληξε με νίκη της Αρμενίας, σκοτώθηκαν 30.000 άνθρωποι. Όμως το Αζερμπαϊτζάν πήρε τη ρεβάνς το φθινόπωρο του 2020, όταν ανέκτησε πολλά εδάφη, σε μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο εργατικό δυστύχημα στη Λακωνία με θύμα 25χρονο

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Σύλληψη 38χρονου στην Πάτρα από την Αντιτρομοκρατική

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα