ΑΘΗΝΑ
05:00
|
26.04.2024
Η νέα κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου Λούλα θα διαθέτει τις περισσότερες γυναίκες υπουργούς στην ιστορία της Βραζιλίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ολοκλήρωσε απόψε ο νέος Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου ντα Σίλβα, τρεις μέρες πριν την επίσημη τελετή ορκωμοσίας και ανάληψης των καθηκόντων του.

Η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από 16 υπουργούς με την γνωστή περιβαλλοντολόγο και ακτιβίστρια υπέρ των κοινοτήτων ιθαγενών και των οικοσυστημάτων του Αμαζονίου,  Μαρίνα Σίλβα, που αναλαμβάνει υπουργός Περιβάλλοντος.

Η Μαρίνα Σίλβα, 64 ετών σήμερα, είχε διατελέσει επίσης υπουργός Περιβάλλοντος στις δύο προηγούμενες θητείες του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (2003-2010), προτού αποχωρήσει το 2008 κατηγορώντας τον πρόεδρο ότι δεν υποστήριξε επαρκώς τον αγώνα της για την προστασία της Αμαζονίας.Ύστερα από τρεις υποψηφιότητες για την προεδρία της Βραζιλίας (2010, 2014, 2018), συμφιλιώθηκε με τον Λούλα για να αποτρέψει την επανεκλογή του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου. Σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, η Μαρίνα Σίλβα έλαβε μια σειρά υποσχέσεων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας εθνικής αρχής για το κλίμα που θα είναι επιφορτισμένη με την επαλήθευση των δράσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπουργός Σχεδιασμού αναλαμβάνει η Σιμόν Τέμπετ.

Buenos Aires Times | Meet Simone Tebet, kingmaker in Brazil's presidential  runoff

Η ιθαγενής Σόνια Γκουαζαζάρα θα ηγηθεί του νέου υπουργείου Αυτοχθόνων Λαών. Πρώην συντονίστρια της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Ιθαγενών Λαών (APIB), αγωνίζεται επίσης, από την πρώτη γραμμή, για να αποτραπεί η καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου. Η Σόνια Γκουαζαζάρα γεννήθηκε σε έναν καταυλισμό ιθαγενών στην Αμαζονία, στην Πολιτεία του Μαρανιάο και σκοπεύει να κάνει τον αριστερό πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να τηρήσει τις υποσχέσεις του σε ό,τι αφορά το περιβάλλον και τους αυτόχθονες.

Συνολικά στη νέα κυβέρνηση, 11 γυναίκες έχουν ρόλο υπουργού και είναι οι περισσότερες που συμμετέχουν ποτέ σε μία κυβέρνηση της Βραζιλίας.

Στο μεταξύ οι δυνάμεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης του πρώην Προέδρου Ζαίρ Μπολσονάρου, εξακολουθούν να διαδηλώνουν και να διαμαρτύρονται για τη νίκη του Λούλα στις πρόσφατες εκλογές. Εκπρόσωπος του πρώην Προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής αστυνομίας πως αναζητούνται πάνω από 30 υποστηρικτές του Μπολσονάρου με την κατηγορία πως επιχείρησαν στις 12 Δεκέμβρη να εισβάλουν στα κεντρικά γραφεία της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, καίγοντας παράλληλα περιπολικά και λεωφορεία.

Εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής δήλωσε απόψε πως έχουν εκδοθεί 11 εντάλματα σύλληψης και 21 εντάλματα για έρευνα σε αρκετές πολιτείες της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Σάο Πάολο και του Ρίο ντε Τζανέιρο στο πλαίσιο της επιχείρησης «Nero».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα