ΑΘΗΝΑ
08:54
|
02.07.2024
Η 37η ισραηλινή κυβέρνηση είναι η πιο ακραία και εθνικιστική στην ιστορία του Ισραήλ. Επικεφαλής, για έκτη φορά, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ορκίστηκε νωρίς το απόγευμα στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ η νέα κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχοντας εξασφαλίσει προηγουμένως την πλειοψηφία των ψήφων της 120μελούς βουλής (Κνέσετ) καθώς πήρε τις ψήφους 63 βουλευτών έναντι 54 που ψήφισαν κατά.

Με τον τρόπο αυτό ο Νετανιάχου αναλαμβάνει για έκτη φορά τα ηνία διακυβέρνησης του Ισραήλ

Ο 73χρονος μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ έκανε προγραμματικές δηλώσεις, υποστηρίζοντας πως θα δώσει προτεραιότητα στην «εξεύρεση λύσης» στην αραβο-ισραηλινή διένεξη, στην ανάσχεση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών με μείωση της ακρίβειας.

«Η συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης είναι πολύ διαφορετική από άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν. Είναι η κυβέρνηση με τους περισσότερους εξτρεμιστές, υπερορθόδοξους Εβραίους και έναν υπερεθνικιστικό συνασπισμό» σχολίασε ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα έξω από την Κνέσετ στην Δυτική Ιερουσαλήμ, όπου διαδήλωνε νωρίτερα πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών κατά του σκοταδισμού και του εξτρεμισμού κεντρικών υπουργών στη νέα κυβέρνηση όπως ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς.

Στα χέρια βουλευτών του Λικούντ (κόμμα στο οποίο ηγείται ο Νετανιάχου) έπεσαν αντίθετα τα υπουργεία Εξωτερικών που ανέλαβε ο Έλι Κόεν και Άμυνας όπου έγινε υπουργός ο εν αποστρατεία στρατηγός Γιοάβ Γκάλαντ.

Χτες, πάντως, είχε δημοσιοποιηθεί η συμφωνία συγκυβέρνησης του πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού που αναμένεται να λειτουργήσει ως «πυξίδα» για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Έκπληξη ο νέος Πρόεδρος της Κνέσετ

Για προφανείς λόγους εκτόνωσης αντιδράσεων για το σκοταδιστικό και οπισθοδρομικό προφίλ αρκετών στελεχών της νέας κυβέρνησης, ορίστηκε νέος Πρόεδρος της Κνέσετ ο 46χρονος δικηγόρος και πρώην υπουργός του Λικούντ, Αμίρ Οχάνα που είναι ανοικτά μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και συζεί εδώ και χρόνια με τον σύντροφό του, Αλόν Χαντάντ.

Alon Hadad Archives - Star Observer
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πράσινο φως από τον Μαδούρο για επανέναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ

Η απάτη της Μαρίν Λεπέν

Σαμαράς: «Δεν ξέρω ποιους ακούει ο Μητσοτάκης και επιμένει στο λάθος»

Θα αντισταθεί ή θα παραδοθεί η γαλλική Δημοκρατία στις 7 Ιουλίου;  

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα