ΑΘΗΝΑ
08:37
|
28.04.2024
Το Κοσμοδρόμιο παρουσιάζει όλα τα βασικά σημεία της συμφωνίας συγκυβέρνησης του Νετανιάχου με τα κόμματα ακροδεξιών και υπερορθόδοξων Εβραίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι βασικές αρχές συγκυβέρνησης του δεξιού κόμματος Λικούντ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τα ακροδεξιά και υπερορθόδοξα κόμματα φανατικών Εβραίων που συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία για τη διακυβέρνηση του Ισραήλ δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Η συμφωνία συγκυβέρνησης του Νετανιάχου με τα στελέχη του ακροδεξιού Θρησκευτικού Σιωνισμού και τα μικρότερα κόμματα των υπερορθόδοξων Εβραίων, αναμένεται να λειτουργήσει ως «πυξίδα» για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Ως εκ τούτου, η νέα, 37η ισραηλινή κυβέρνηση που αναμένεται αύριο να πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης 64 βουλευτών σε σύνολο 120, αναμένεται να ασκήσει τα καθήκοντά της σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές, τις οποίες το Κοσμοδρόμιο δημοσιεύει ακολουθώντας την αγγλική έκδοση των Ισραηλινών Τάιμς (The Times of Israel).

Οι βασικές αρχές λειτουργίας της νέας κυβέρνησης είναι οι ακόλουθες:

  • Ο εβραϊκός λαός έχει αποκλειστικό και αναφαίρετο δικαίωμα σε όλες τις περιοχές της γης του Ισραήλ. Η κυβέρνηση θα προωθήσει και θα αναπτύξει τους εποικισμούς στη Γαλιλαία, τη Νεγκέβ, το Γκολάν, την Ιουδαία και Σαμάρια (δηλαδή κατεχόμενη Δυτική Όχθη).
  • Η κυβέρνηση θα εργαστεί ενεργά για να προωθήσει την εθνική ασφάλεια και να παράσχει προσωπική εξασφάλιση στους πολίτες του Ισραήλ ενώ θα καταπολεμήσει απόλυτα και αποφασιστικά τη βία και την τρομοκρατία.
  • Η κυβέρνηση θα ενεργήσει συνεχίζοντας τον αγώνα κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
  • Η κυβέρνηση θα εργαστεί για να ενισχύσει το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.
  • Η κυβέρνηση θα εργαστεί για να προωθήσει την ειρήνη με όλους τους γείτονές της ενώ θα διατηρεί την ασφάλεια, τα ιστορικά και εθνικά συμφέροντα του Ισραήλ.
  • Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κοινωνική δικαιοσύνη αναπτύσσοντας την περιφέρεια και μειώνοντας τα κοινωνικά χάσματα, ενώ θα καταπολεμήσει τη φτώχεια μέσω της παιδείας, της απασχόλησης και της αυξημένης αρωγής στα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.
  • Η κυβέρνηση θα ενεργήσει για να ενθαρρύνει τη χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς και να επιλύσει την κυκλοφοριακή συμφόρεση σε πολυσύχναστα οδικά δίκτυα.
  • Η κυβέρνηση θα προωθήσει σχέδιο αντιμετώπισης του εντεινόμενου κόστους ζωής και θα παλέψει για να δημιουργήσει οικονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν εφικτή τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μείωση των τιμών στέγης και θα αυξήσει την παροχή διαμερισμάτων κάνοντάς την υπόθεση αυτή «εθνικό στόχο» και θα ενεργήσει ώστε να μειωθούν οι τιμές των κατοικιών.
  • Η κυβέρνηση θα κάνει βήματα για να εγγυηθεί την διακυβέρνηση και την αποκατάσταση της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στη νομοθετική, την εκτελεστική και δικαστική εξουσία.
  • Η κυβέρνηση  θα ενεργήσει αυξάνοντας την «εβραϊκή μετανάστευση» από όλες τις χώρες του κόσμου.
  • Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει την εκπαίδευση ως ύψιστη εθνική προτεραιότητα και θα συνεργαστεί για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να εξασφαλίσει την ισότητα μεταξύ όλων των πληθυσμών διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων, ενισχύοντας παράλληλα την εβραϊκή ταυτότητα.
  • Η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον εβραϊκό χαρακτήρα του κράτους και την κληρονομιά του Ισραήλ και θα σεβαστεί τις πρακτικές και παραδόσεις όλων των θρησκειών στη χώρα σύμφωνα με τις αξίες της Διακήρυξης Ανεξαρτησίας.
  • Το στάτους κβο των ζητημάτων θρησκείας και κράτους αλλά και των ιερών τόπων λατρείας θα διατηρηθεί ως έχει εδώ και δεκαετίες.
  • Η κυβέρνηση θα ενεργήσει για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της προσωπικής ασφάλειας της αραβικής κοινότητας και της καταπολέμησης της εκεί εγκληματικότητας, ενώ θα ενθαρρύνει την εκπαίδευση, την παροχή κατάλληλων λύσεων για τη νεολαία και θα επενδύσει σε κατάλληλες υποδομές στις αραβικές τοπικές κοινότητες.
  • Η κυβέρνηση θα προωθήσει την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε τεχνικά επαγγέλματα για να ικανοποιήσει τις σημερινές ανάγκες της βιομηχανίας στο Ισραήλ.
  • Η κυβέρνηση θα εργαστεί για την ολοκλήρωση των ανθρώπων με αναπηρίες οιουδήποτε είδους ώστε να τους εντάξει στην κοινωνική ζωή ενώ θα βοηθήσει την εκπαίδευση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Θα φροντίσει τις βασικές ανάγκες εκείνων που δεν μπορούν να συντηρηθούν και θα ενεργήσει προς όφελος της κατάστασης των ηλικιωμένων, των αδυνάτων και των πολύτεκνων οικογενειών.
  • Η κυβέρνηση θα ενεργήσει για την προστασία του περιβάλλοντος στο Ισραήλ και προς όφελος της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, συμβάλλοντας στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των ζητημάτων περιβάλλοντος.
  • Η κυβέρνηση θα ενισχύσει το επίπεδο των δυνάμεων ασφαλείας και θα υποστηρίξει τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς για να καταπολεμήσουν και να νικήσουν την τρομοκρατία. Η κυβέρνηση θα ενεργήσει προς υποστήριξη των Υψιπέδων του Γκολάν ως στρατηγικής περιοχής με ευρύτερες προοπτικές ανάπτυξης και θα ηγηθεί ενός κύματος εποικισμών, ανάπτυξης και προώθησης διάφορων πρωτοβουλιών ενώ θα διατηρήσει τις μοναδικές φυσικές, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές αξίες του Γκολάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των αγώνων για τους εκτελεσθέντες της Καισαριανής

Ο καιρός σήμερα: Λιακάδα με λίγες τοπικές νεφώσεις

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα