ΑΘΗΝΑ
17:32
|
30.04.2024
«Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ειρήνη όταν βρισκόμασταν στα πρόθυρα μιας σοβαρής σύγκρουσης και αιματοχυσίας», λέει το Βελιγράδι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου, που αποκλείουν δρόμους στο βόρειο τμήμα του επί 19 ημέρες, συμφώνησαν να αρχίσουν να αίρουν τα οδοφράγματα από το πρωί, μετά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έπειτα από συνάντηση με Σέρβους κατοίκους στην πόλη Ράσκα, επιβεβαίωσε πως η άρση των οδοφραγμάτων θα ξεκινήσει το πρωί. «Είναι μακρά διαδικασία, θα πάρει χρόνο», σημείωσε ο κ. Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι θα ολοκληρωθεί εντός περίπου ωρών, παρότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Πρίστινα εξακολουθεί να υπάρχει.

Συμπλήρωσε ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, που μεσολαβούν στις συνομιλίες του Βελιγραδίου και της Πρίστινας για να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εγγυήθηκαν πως οι Σέρβοι που έστησαν τα οδοφράγματα δεν θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

«Εάν συνεχιστούν οι συλλήψεις, οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου θα κλείσουν για πάντα το βόρειο τμήμα, θα στήσουν οδοφράγματα που δεν θα αφαιρεθούν ποτέ. Ζητούν μια υπόσχεση ότι δεν θα υπάρξει ποτέ αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και θα παραμείνει ως έδαφος της Σερβίας. Τους ζήτησα να αρχίσουν να αφαιρούν τα οδοφράγματα και να δώσουν μια ευκαιρία για συνομιλίες, ειρήνη και εμπιστοσύνη», είπε στους δημοσιογράφους μετά η συνάντηση.

Οι ΗΠΑ, το NATO και η ΕΕ απαίτησαν οι δύο πλευρές μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση, καθώς οι αρχές στο Κόσοβο έκλεισαν τρίτη συνοριακή διέλευση χθες Τετάρτη και οι εντάσεις με τους Σέρβους της περιοχής ανέβηκαν περαιτέρω.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στο Pink, σημείωσε ότι το Βελιγράδι έπρεπε να προβεί σε συνομιλίες για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με τις δυτικές χώρες, δηλαδή «με αυτούς που είναι στο πλευρό του μη αναγνωρισμένου Κοσόβου». «Δεν είμαστε σε συνομιλίες με αμερόληπτους ανθρώπους. Είναι οι άνθρωποι που δεν συμμορφώνονται με το ψήφισμα 1244[του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που βομβάρδισαν αυτή τη χώρα, καταστρέφοντάς την. Ωστόσο, μιλάμε μαζί τους επειδή έχουν τις δυνάμεις τους στο Κοσσυφοπέδιο, τόνισε.

«Καταφέραμε να διατηρήσουμε την ειρήνη όταν βρισκόμασταν στα πρόθυρα μιας σοβαρής σύγκρουσης και αιματοχυσίας», δήλωσε ο Πέταρ Πέτκοβιτς, επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου της σερβικής κυβέρνησης για την περιοχή.

Τα οδοφράγματα στο Κόσοβο στήθηκαν από εκατοντάδες εκ των 120.000 Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου μετά τη 10η Δεκεμβρίου και τη σύλληψη Σέρβου πρώην αστυνομικού, παραλύοντας την κυκλοφορία. Δικαστήριο αποφάσισε να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση κατόπιν εισήγησης εισαγγελέα, προκαλώντας οργή κι αντιδράσεις στην Πρίστινα, ιδίως από τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι: «Είμαι πολύ περίεργος να μάθω ποιος εισαγγελέας έκανε την εισήγηση και ποιος δικαστής την ενέκρινε», είπε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Στη Σερβία μεταβαίνει το Μάιο ο Κινέζος Πρόεδρος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα