ΑΘΗΝΑ
22:04
|
28.05.2024
Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θλίψη για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας εξέφρασε απόψε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον με αφορμή τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως η επέκταση των ελληνικών δικαιωμάτων ακόμη και ένα ναυτικό μίλι στο Αιγαίο είναι «αιτία πολέμου». Οι ΗΠΑ συνεχίζοντας με ευλαβική προσήλωση το ρόλο του «Πόντιου Πιλάτου» προτείνουν τη… «συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας» για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δε θα βοηθήσει κανέναν.Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Λίγη ώρα μετά ακολούθησε δήλωση της Επιτροπής Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας στην οποία είναι πρόεδρος ο Μπομπ Μενέντεζ με αφορμή όχι τις δηλώσεις Τσαβούσογλου αλλά τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία με αφορμή την νέα καταδίκη του Τούρκου επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά. Στη δήλωση η επιτροπή Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας αναφέρει:

Βαθιά απογοητευτικό να βλέπει κανείς την τουρκική κυβέρνηση να συνεχίζει να αρνείται στους πολίτες της βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η εύλογη κριτική του Οσμάν Καβαλά στον Πρόεδρο Ερντογάν θα πρέπει να μη συνοδεύεται από αυτή την άδικη καταδίκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα από την Κύπρο αύριο, ο εμίρης του Κατάρ

Ενδυνάμωση του ΕΣΥ ζήτησε από τη Ρόδο ο Ανδρουλάκης

Πυρά Χεζμπολάχ κατά Ισραήλ για το νέο μακελειό στη Γάζα

Δημοσκόπηση Μetron Αnalysis: Μακριά από τον στόχο η ΝΔ-Άνοδος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα