ΑΘΗΝΑ
03:13
|
03.05.2024
Το χάος στα αεροδρόμια των ΗΠΑ είχε ως αιτία την τσιγκουνιά μίας εταιρίας με κέρδη 6,22 δισ. δολαρίων και λειτουργικά συστήματα Windows 95.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χιονοθύελλες που πλήττουν από τα Χριστούγεννα το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ ήταν μόνον η αφορμή για την κατάρρευση των υπηρεσιών της αμερικανικής αεροπορικής εταιρίας-μονοπώλιο «Southwest Airlines». Από την περασμένη βδομάδα ως και σήμερα, ακυρώθηκαν πολλές χιλιάδες πτήσεις εντός ΗΠΑ προκαλώντας διαδοχικές οικογενειακές δυσκολίες σε χιλιάδες μεμονωμένους ταξιδιώτες ή και οικογένειες που επιδίωκαν να βρεθούν αυτές τις μέρες με αγαπητούς συγγενείς και φίλους.

Ωστόσο, οι χιονοθύελλες μπορεί να δυσχέραναν την κατάσταση αλλά τα προβλήματα οξύνθηκαν μεταξύ άλλων εξαιτίας του προβληματικού μοντέλου λειτουργίας και του δραματικά απαρχαιωμένου συστήματος κατανομής προσωπικού και ειδοποίησης πληρωμάτων σε περιπτώσεις ακύρωσης πτήσεων ή αλλαγών στα δρομολόγια. Μολονότι η Southwest είχε τον περασμένο Σεπτέμβριο έσοδα άνω των 6,22 δισ. δολαρίων…

Ως εκ τούτου η  Southwest Airlines απογοήτευσε πλήρως τους πελάτες της αλλά και την κυβέρνηση Μπάιντεν που έγινε αποδέκτης παραπόνων και δυσαρέσκειας και για αυτό το θέμα καθώς χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξενυχτήσουν τα Χριστούγεννα και τις επόμενες μέρες και νύχτες «κατασκηνώνοντας» στα κρύα πατώματα των αεροδρομίων, δίχως πρόσβαση σε ξενοδοχειακές υπηρεσίες ή κουπόνια σίτισης.

US federal investigation after Southwest airlines cancels more flights, adding to travel chaos

Ως χτες, αρκετές μέρες μετά τις σφοδρές χιονοθύελλες, η Southwest Airlines είχε ακυρώσει πάνω από 2.500 πτήσεις, ενώ οι άλλες (επίσης μεγάλες) αεροπορικές εταιρίες είχαν ακυρώσει λίγες δεκάδες. Ειδικότερα, οι εταιρίες Delta, American και United Airlines ακύρωσαν λιγότερες από 40 πτήσεις την Τετάρτη.

Εικόνα

Ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ όπως οι εφημερίδες Washington Post, Wall Street Journal και New York Times εκτιμούν πως τα προβλήματα πηγάζουν από ένα συνδυασμό ζητημάτων με πρώτο το δυσλειτουργικό και προβληματικό μοντέλο λειτουργίας που δεν καθιστά εφικτή και έγκαιρη την επικοινωνία αρμόδιων υπηρεσιών της εταιρίας με το προσωπικό ώστε να προσαρμόζει τα προγράμματά του σε έκτακτες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ρεπορτάζ της εφημερίδας WSJ που επισημαίνει προβλήματα, όπως το ανεπαρκές και ακατάλληλο σύστημα SkySolver, το οποίο κατέρρευσε αφού δεν μπορούσε να «βρει» σε πραγματικό χρόνο ποιοι πιλότοι και αεροσυνοδοί θα μπορούσαν να εργαστούν σε ποιες πτήσεις. Το φίδι από την τρύπα ανέλαβαν να βγάλουν, μετά κόπων και βασάνων, οι προγραμματιστές πληρωμάτων που έπρεπε να ανατρέξουν σε εκατοντάδες αρχεία χειροκίνητα. Γιατί; Γιατί το σύστημα SkySolver βασιζόταν ουσιαστικά σε λειτουργικό σύστημα που θύμιζε τα παλιά…Windows95!

Εικόνα

Σαν να μην έφθαναν τα προβλήματα με το SkySolver, οι τηλεφωνικές γραμμές της εταιρίας κατέρρευσαν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επικοινωνήσει με τα πληρώματα το τμήμα που οργάνωνε τις βάρδιες προσωπικού. Σε ανακοίνωσή της η «Ένωση Πιλότων της Southwest Airlines» επισήμανε πως τα προβλήματα δεν οφείλονταν στα ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά στα πεπαλαιωμένα συστήματα της εταιρίας.

Τόνιζε δε πως εδώ και χρόνια προειδοποιεί για την άρνηση της εταιρείας να εκσυγχρονίσει συστήματα που είναι απαραίτητα για την ανέφελη διεκπεραίωση των δρομολογίων.

Η κατάρρευση των υπηρεσιών της Southwest Airlines προκάλεσε όχι μόνο την αγανάκτηση των επιβατών και των εργαζομένων αλλά και του αμερικανικού κογκρέσου, βουλευτές και γερουσιαστές του οποίου κάλεσαν την αεροπορική εταιρία να αποζημιώσει άμεσα τους επιβάτες. Επιπλέον το ομοσπονδιακό υπουργείο Μεταφορών ζήτησε εξηγήσεις για το χάος σε εκατοντάδες αεροδρόμια των ΗΠΑ απαιτώντας επίσης την αποζημίωση των χιλιάδων επιβατών που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στην ώρα τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα