ΑΘΗΝΑ
07:53
|
06.05.2024
Θα χρειαστούν δύο 24ωρα για να εκτιμηθεί εάν ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών αναμένονται σήμερα στην περιοχή των Ψαχνών όπου χθες το μεσημέρι σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκειμένου να ελέγξουν παλιά κτίρια, ενώ μηχανικοί των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε σχολεία και δημόσια κτίρια.

Εντωμεταξύ, οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε επιφυλακή, μετά και την χθεσινή σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού κινδύνου, καθώς στην περιοχή έχουν καταγραφεί από χθες το μεσημέρι περισσότεροι από 70 μετασεισμοί.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είναι νωρίς ακόμα να αποφανθούν οι επιστήμονες κατά πόσο ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός. Όπως τόνισε, συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα στα Νέα Στύρα, ωστόσο στα Ψαχνά δεν υπήρξε προσεισμική δραστηριότητα και γι’ αυτό θα ήταν λάθος να βιαστούμε να πούμε πως είναι ο κύριος σεισμός.

Σε ερώτηση γιατί συνήλθε η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τρεις ήταν οι βασικοί λόγοι που τους οδήγησαν στην απόφαση αυτή. Ο πρώτος είναι πως υπάρχει μια ευρύτερη ενεργοποίηση στην Εύβοια, ο δεύτερος λόγος είναι πως σημειώθηκε κοντά σε αστικό κέντρο και ο τρίτος λόγος πως το 2003 είχε ενεργοποιηθεί ξανά στα Ψαχνά.

Από την πλευρά του, ο Θανάσης Γκανάς, σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 εκτίμησε πως παρότι μεσολαβεί απόσταση 60 χιλιομέτρων η σεισμική ακολουθία της δόνησης που σημειώθηκε στα Νέα Στύρα στις 8 Νοεμβρίου, ήταν αυτή που προκάλεσε τον χθεσινό σεισμό των 4,9 στα Ψαχνά.

«Υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος εξηγεί τη μακρινή διέγερση, αυτός ονομάζεται μηχανισμός της μεταφοράς δυναμικών τάσεων, που είναι μια περίπτωση στη σεισμολογία και είναι ο μόνος μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει το χθεσινό σεισμό στα Ψαχνά, ο οποίος είναι τόσο μακριά, για τα μεγέθη μιλάμε πάντα, από τα επίκεντρα των Νέων Στύρων και των Ζαράκων», τόνισε ο κ. Γκανάς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα