ΑΘΗΝΑ
20:32
|
01.05.2024
«Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας!».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις του με στόχο την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα πως η Τουρκία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των (ελληνικών) χωρικών υδάτων, όχι κατά 12 μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δίνει παραδοσιακά στο τέλος του έτους στην Άγκυρα.

Επικαλούμενος απόφαση για το θέμα που είχε εκδοθεί το 1995 από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας!».

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διευκρινίζει πως η δήλωση του 1995 προειδοποιεί πως, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών εξουσιών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η δήλωση αυτή «παραμένει σήμερα σε ισχύ».

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. «Ανοίξαμε διαύλους διαλόγου με την Ελλάδα στις αρχές του έτους. Προσπαθήσαμε να το κάνουμε. Πραγματοποιήσαμε τον 64ο γύρο των συμβουλευτικών συνομιλιών τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, αργότερα διακόψαμε τον διάλογο λόγω της εκστρατείας του Κ. Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας, των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών περί γενοκτονίας και των πιέσεων στους “Τούρκους της Δυτικής Θράκης”» δήλωσε.

«Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ το 2021 σχετικά με τις παραβιάσεις της Ελλάδας σε νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Σε αυτές τις επιστολές σημειώσαμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι της χώρας μας αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων» είπε ακόμα ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε: «Οι επιστολές που έστειλε η Ελλάδα στον ΟΗΕ ως απάντηση σε εμάς είναι καθαρά πολιτικές, δεν υπάρχουν νομικά επιχειρήματα. Κάθε φορά, καταγράψαμε τα νομικά μας αντεπιχειρήματα που ετοιμάσαμε μαζί με ειδικούς. Σε απάντηση της δεύτερης επιστολής της Ελλάδας, στείλαμε την τρίτη επιστολή μας στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο».

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκους ΥΠΕΞ τόνισε ότι η πολιτική για λύση δύο κρατών έχει παραμείνει ισχυρή. «Κατά τη διάρκεια του έτους, η “ΤΔΒΚ” υπέβαλε κάποιες προτάσεις που βασίζονται στη συνεργασία δύο κρατών και η Τουρκία τις υποστήριξε σθεναρά. Το γεγονός ότι η “ΤΔΒΚ” έγινε παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών ήταν ένα ιστορικό επίτευγμα. Αυτό βέβαια έκανε έξαλλο το δίδυμο Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων» υπογράμμισε.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως η Τουρκία συνεχίζει το διάλογό της με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ, καθώς και με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση που είχαν χθες, Τετάρτη, στη Μόσχα των υπουργών Άμυνας και αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας. «Θα συναντηθώ επίσης με τον Σεργκέι Λαβρόφ», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στον Τύπο της Τουρκίας οι αναφορές στην επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου στα νησιά. Με τίτλο «Ο Έλληνας διοικητής ποζάρει σε κατεχόμενο νησί» δημοσιεύεται ρεπορτάζ στην αντιπολιτευόμενη τουρκική εφημερίδα Σοζτζου που αναφέρεται στην επίσκεψη του στρατηγού Φλώρου στην Ψέριμο «όπου η Αθηνα έχει εγκατασταθεί κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου» όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο το οποίο επισημαίνει ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «τράβηξε μια φωτογραφία με την ακτή της Αλικαρνασσού πίσω του».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα