ΑΘΗΝΑ
15:34
|
03.05.2024
Ο έως τώρα πρέσβης του Πεκίνου στην Ουάσιγκτον θεωρείται από δυτικές διπλωματικές πηγές «μετριοπαθής επιλογή».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ανακοίνωση του διορισμού του έως τώρα Πρέσβη της Κίνας στην Ουάσιγκτον Τσιν Γκανγκ, ως νέου υπουργού Εξωτερικών προχώρησε σήμερα η κινεζική ηγεσία

Ο διορισμός του ανακοινώθηκε από το Εθνικό Ραδιόφωνο της Κίνας, ως απόφαση ειδικής συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, ενώ όπως έχει ήδη γίνει γνωστό ο απερχόμενος, μετά από εννέα χρόνια θητείας, ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, θα καταλάβει υψηλόβαθμη θέση στο 24μελές Πολιτικό Γραφείο του Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών αποτελεί μια επιλογή «χαμηλού προφίλ», καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του στην πρεσβεία στις ΗΠΑ έχει παρουσιάσει μια πιο «ήπια» όπως χαρακτηρίζεται πλευρά της κινεζικής διπλωματίας.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσιγκτον, ο 56χρονος νέος πλέον ΥΠΕΞ έκανε μια βόλτα με ένα Tesla μαζί με τον Ίλον Μασκ πρόσφατα έριξε ελεύθερες βολές σε έναν αγώνα μπάσκετ των Washington Wizards.

Ο κάποτε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το Blooberg, έχει στείλει μια σειρά από τα πιο μετριοπαθή μηνύματα της Κίνας για καυτά θέματα. Χαρακτηριστικά φέρεται να έχει δηλώσει πως το Πεκίνο θα προσπαθούσε να εμποδίσει τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία, αν γνώριζε και είχε ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο ενός πολέμου με την Ταϊβάν.

Ο διορισμός του Τσιν συμπίπτει με την ώθηση του Σι να επιδιορθώσει τους φθαρμένους δεσμούς με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Πραγματοποίησε την πρώτη του προσωπική συνάντηση κορυφής με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας και συναντήθηκε επίσης με ηγέτες κορυφαίων εταίρων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα