ΑΘΗΝΑ
18:24
|
05.11.2024
Στα 33 χρόνια η συνολική ποινή μετά την τελευταία ετυμηγορία, σε μία σειρά πολιτικών διώξεων για την τελευταία δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτη της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της χούντας της Μιανμάρ έκρινε την δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτη της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Κι ένοχη για κατηγορίες διαφθοράς, καταδικάζοντάς την σε επτά χρόνια φυλάκιση στην τελευταία μιας σειράς ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί εναντίον της.

Η τελευταία δίκη ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ, τους διπλωμάτες και το κοινό θεατές και οι δικηγόροι της απαγορεύτηκε να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση για την εξέλιξή της.

Αιχμάλωτη του στρατού μετά το πραξικόπημα του 2021, η 77χρονη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτης της χώρας, έχει πλέον καταδικαστεί για όλες τις κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν, από  διαφθορά έως παράνομη κατοχή ραδιοτηλεοπτικών μέσων και παραβίαση των περιορισμών του COVID-19, σε συνολική ποινή φυλάκισης 33 ετών.

Το τέλος των δικαστικών υποθέσεων εναντίον της, τουλάχιστον προς το παρόν, εγείρει το ενδεχόμενο να της επιτραπεί το επισκεπτήριο, κάτι που της αρνούνται από τότε που φυλακίστηκε.

Η στρατιωτική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί όλα τα αιτήματα επισκεπτηρίου, συμπεριλαμβανομένου εκείνου της Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία επιδιώκει να βοηθήσει στη μεσολάβηση για τον τερματισμό της κρίσης στη Μιανμάρ που ορισμένοι ειδικοί του ΟΗΕ έχουν χαρακτηρίσει εμφύλιο πόλεμο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τη στρατιωτική κυβέρνηση να απελευθερώσει την Αούνγκ Σαν Σου Κι στο πρώτο ψήφισμά του για την κατάσταση στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα.

Υποστηρικτές της Αούνγκ Σαν Σου Κι και ανεξάρτητοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πολυάριθμες κατηγορίες εναντίον της, όπως και εναντίον συμμάχων της, δεν είναι παρά μια προσπάθεια να νομιμοποιηθεί η αρπαγή της εξουσίας από τον στρατό, ενώ την εξαλείφουν ουσιαστικά από την πολιτική ζωή της χώρας χώρα.

Ο Φιλ Ρόμπερτσον, αναπληρωτής διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία, ανέφερε μέσω tweeter, ότι η Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν είχε «καμία πιθανότητα δικαιοσύνης» στα «δικαστήρια μαϊμού» της στρατιωτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ.

Οι κατηγορίες διαφθοράς εναντίον της νομπελίστριας πρώην ηγέτη της Μιανμάρ, είναι «γελοίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χτούε Χτούε Θέιν, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Curtin στην Αυστραλία. «Τίποτα στην ηγεσία, τη διακυβέρνηση ή τον τρόπο ζωής της δεν δείχνει την παραμικρή ένδειξη διαφθοράς», τόνισε.

Από την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Μιανμάρ το 2021, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ενώ η Assistance Association for Political Prisoners, ανέφερε πρόσφατα ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι συνελήφθησαν με πολιτικές κατηγορίες και τουλάχιστον 2.465 πολίτες δολοφονήθηκαν από τον στρατό, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές Εκλογές 2024: Οι Ηνωμένες Πολιτείες στις κάλπες

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε 19,2%

Η Meta ανοίγει δουλειές με το αμερικανικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα

Βελιγράδι: Συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς σε εγκάρδιο κλίμα αμυντικής συνεργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα