ΑΘΗΝΑ
04:10
|
27.04.2024
Ο στρατός κατέλαβε την εξουσία το 2021 και κατέστειλε τις διαδηλώσεις με θανατηφόρο βία που έχει αφήσει πίσω της πολλούς νεκρούς και περισσότερους από 16.000 φυλακισμένους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το πρώτο του ψήφισμα για τη Μιανμάρ εδώ και 74 χρόνια, το οποίο απαιτεί τον τερματισμό της βίας και καλεί τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας να απελευθερώσουν όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένης της δημοκρατικά εκλεγμένης ηγέτη, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Το μόνο άλλο ψήφισμα σχετικά με τη Μιανμάρ εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1948, όταν το όργανο συνέστησε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να δεχτεί τη χώρα – τότε γνωστή ως Βιρμανία – ως μέλος του παγκόσμιου οργανισμού.

Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία από την εκλεγμένη κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2021, συλλαμβάνοντας την Αούνγκ Σαν Σου Κι και άλλους αξιωματούχους και κατέστειλε τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας με θανατηφόρο βία, που έχει αφήσει πίσω της πολλούς νεκρούς και περισσότερους από 16.000 φυλακισμένους.

Τον περασμένο μήνα, η Ένωση Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους, μια οργάνωση που παρακολουθεί την κατάσταση των δικαιωμάτων στη χώρα ανέφερε ότι τουλάχιστον 2.465 άμαχοι έχουν σκοτωθεί μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον στρατό, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Το αρχικό κείμενο προέτρεπε να σταματήσει η μεταφορά όπλων στη Μιανμάρ και απειλούσε με κυρώσεις, αλλά το συγκεκριμένο σημείο τελικά παραλείφθηκε στο τελικό ψήφισμα.

Το ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε, με την αποχή Κίνας, Ρωσίας και Ινδίας, εκφράζει «βαθιά ανησυχία» για τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε από τον στρατό όταν κατέλαβε την εξουσία και τον «σοβαρό αντίκτυπό» του στον λαό της Μιανμάρ.

Προτρέπει επίσης για «συγκεκριμένες και άμεσες ενέργειες» για την εφαρμογή ενός ειρηνευτικού σχεδίου που συμφωνήθηκε από την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) και απευθύνει έκκληση να υποστηριχτούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και διαδικασίες και να επιδιωχθεί εποικοδομητικός διάλογος και συμφιλίωση προς όφελος των συμφερόντων του λαού.

Το ψήφισμα υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης στην πολιτεία Ρακχίν και δημιουργίας συνθηκών για την επιστροφή των μουσουλμάνων της εθνικής μειονότητας Ροχίνγκια που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Μιανμάρ, μετά την βάναυση στρατιωτική επιχείρηση τον Αύγουστο του 2018, η οποία έχει περιγραφεί ως πράξη γενοκτονίας.

Ο πρεσβευτής της Μιανμάρ στον ΟΗΕ, Κιάου Μόε Τουν, ο οποίος εκπροσωπεί την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι και εξακολουθεί να κατέχει την έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας , είπε ότι ενώ υπήρχαν θετικά στοιχεία στο ψήφισμα, η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – που αποτελείται από υπολείμματα της διοίκησης της Σουν Κι – θα επιθυμούσε ένα πιο έντονο κείμενο. «Είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό είναι μόνο ένα πρώτο βήμα», είπε στους δημοσιογράφους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα