ΑΘΗΝΑ
21:26
|
25.03.2023
Δεκάδες πτήσεις ακινητοποιήθηκαν καθώς τα πληρώματα θαλάμου επιβατών διαμαρτύρονται για τους μισθούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πληρώματα θαλάμου επιβατών της Ryanair με έδρα το Βέλγιο ξεκίνησαν τριήμερη απεργία, με αποτέλεσμα δεκάδες πτήσεις της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους να ακινητοποιηθούν και να επηρεαστούν χιλιάδες επιβάτες.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ξεκίνησαν σήμερα, Παρασκευή, την ίδια ώρα που η αύξηση του κόστους ζωής, πυροδοτεί εργατικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη και διαταράσσει την εορταστική περίοδο.

Οι εργαζόμενοι της Ryanair στο Βέλγιο έχουν κατέβει ήδη πολλές φορές μέσα στο 2022 σε απεργία, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας της χώρας και καθηλώνοντας τα αεροσκάφη στο έδαφος.

Τα εργατικά συνδικάτα κατηγορούν συγκεκριμένα την εταιρεία ότι πιέζει παράνομα το προσωπικό στο Βέλγιο να εργάζεται κατά καιρούς σε άλλες εγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα στην έδρα της στο Δουβλίνο, όπου η αεροπορική εταιρεία αντιμετωπίζει ελλείψεις εργαζομένων.

Ισχυρίζονται επίσης ότι η Ryanair, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης όσον αφορά τους μεταφερόμενους επιβάτες, δεν δηλώνει σωστά τους μισθούς στις βελγικές αρχές κοινωνικής ασφάλισης και μερικές φορές πληρώνει μισθούς κάτω από το εθνικό νόμιμο ελάχιστο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου Charleroi, Φίλιπ Βερντόκ δήλωσε ότι 48 εξερχόμενες και εισερχόμενες πτήσεις της Ryanair ακυρώθηκαν σήμερα Παρασκευή, εκτιμώντας ότι η απεργία θα εμποδίσει το 30% των πτήσεων. Συνολικά, περίπου 22.000 επιβάτες αναμένονταν να επηρεαστούν τις τρεις ημέρες, πρόσθεσε.

Η Ryanair έχει 15 αεροπλάνα στο Βέλγιο και η απεργία δεν επρόκειτο να επηρεάσει τα αεροσκάφη της που εδρεύουν σε άλλες χώρες.

Τα συνδικάτα σχεδιάζουν επίσης να απεργήσουν το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιανουαρίου στο τέλος των παραδοσιακών χειμερινών διακοπών του Βελγίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

200+2 χρόνια Ελεύθεροι Πολιορκημένοι

ΗΠΑ: Έκρηξη σε σοκολατοβιομηχανία της Πενσιλβάνια

ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης: Συζήτηση για τους Ανοιχτούς Δημόσιους Χώρους

Γαλλία: Συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα