ΑΘΗΝΑ
21:05
|
26.04.2024
Ανησυχία καθώς το Πεκίνο αίρει την πολιτική «μηδενικής Covid».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. έστειλε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου μετά τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον κορονοϊό στην Κίνα.

Η κ. Κυριακίδου αναφέρει στην επιστολή, την οποία επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κίνα σχετικά με τις ανησυχητικές αυξήσεις των κρουσμάτων COVID-19 εκεί και τον πιθανό αντίκτυπο των ταξιδιών από την Κίνα προς τα κράτη μέλη της ΕΕ όταν τεθούν σε ισχύ οι νέες κινεζικές ταξιδιωτικές ρυθμίσεις στις αρχές Ιανουαρίου» επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθούν από κοινού οι πιθανές επιπτώσεις της εξελισσόμενης κατάστασης καθώς και ότι υπάρχει ανάγκη για καλή προετοιμασία έτσι ώστε να προστατεύονται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι μολύνσεις από Covid-19 άρχισαν να αυξάνονται τον Νοέμβριο στην Κίνα και έκαναν άλμα αυτόν τον μήνα, καθώς φού το Πεκίνο απέσυρε την πολιτική «μηδενικής Covid», καταργώντας το πανεθνικό δίκτυο διενέργειας διαγνωστικών τεστ PCR και τη δημοσιοποίηση στοιχείων για τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν το Πεκίνο έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας, οι αρχές έχουν ανακοινώσει μόνο 10 θανάτους από Covid-19, αλλά από δυτικές υγειονομικές πηγές εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.

Στην επιστολή της η Επίτροπος Υγείας σημειώνει ότι σε επίπεδο ΕΕ αναμένονται τις επόμενες ημέρες ορισμένα «βασικά μηνύματα» για τους ταξιδιώτες της ΕΕ που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν στην Κίνα, για εκείνους που έρχονται από την Κίνα στην ΕΕ, καθώς και για το προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών και αεροδρομίων. Παράλληλα επισημαίνεται ότι θα ήταν σημαντικό να συνεχιστεί ή να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων, η οποία θα περιλαμβάνει λύματα από βασικά αεροδρόμια με στόχο σε περίπτωση που εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού, είτε είναι στην Κίνα είτε στην Ε.Ε., να εντοπιστεί έγκαιρα και να υπάρξει γρήγορη αντίδραση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ινδία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν έχουν ήδη επιβάλει υποχρεωτικά τεστ στους ταξιδιώτες από την Κίνα τα τελευταία 24ωρα.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου αναφέρει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για επαφή με τους κινέζους ομολόγους της για να εκφράσει την διάθεση να υπάρξει υποστήριξη για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Ξεκινούν προγράμματα προληπτικού ελέγχου για 3 μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακά νοσήματα

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα