ΑΘΗΝΑ
04:14
|
23.05.2024
Ο ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα το οποίο ζητά τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τις νομικές συνέπειες της παράνομης κατοχής παλαιστινιακών εδαφών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε το Σάββατο ψήφισμα το οποίο ζητά τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) σχετικά με τις νομικές συνέπειες της παράνομης κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, αναφέρει το Anadolu.

Το ψήφισμα υποστήριξαν 87 χώρες μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έναντι 26, ενώ 53 απείχαν.

Το ψήφισμα, αναφέρει το Middle East Monitor, καλεί το ICJ να καθορίσει τις «νομικές συνέπειες που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη παραβίαση από το Ισραήλ του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση» καθώς και των μέτρων του «που αποσκοπούν στην αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης, του χαρακτήρα και του καθεστώτος» του την ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ.

Καλεί επίσης τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να παρουσιάσει έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του ψηφίσματος στην προσεχή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, χαιρέτισε τις χώρες που «δεν αποθαρρύνθηκαν από απειλές και πιέσεις» και ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος.

«Αυτή η ψηφοφορία έρχεται μια μέρα μετά τον σχηματισμό της νέας ισραηλινής κυβέρνησης που δεσμεύεται να επιταχύνει τις αποικιακές και ρατσιστικές πολιτικές εναντίον του παλαιστινιακού λαού», είπε ο Μανσούρ.

Το ψήφισμα της UNGA χαιρετίστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή (PA) που εδρεύει στη Ραμάλα.

«Ήρθε η ώρα για το Ισραήλ να γίνει ένα κράτος που υπόκειται σε νόμο και να λογοδοτήσει για τα συνεχιζόμενα εγκλήματά του κατά του λαού μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της PA Ναμίπ Αμπου Ρουντεϊνέχ.

Περίπου 666.000 έποικοι ζουν σε 145 οικισμούς και 140 τυχαία φυλάκια (χωρίς άδεια από την ισραηλινή κυβέρνηση) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την Ισραηλινή ΜΚΟ Peace Now.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στα κατεχόμενα θεωρούνται παράνομοι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οργή Νετανιάχου στην κίνηση Νορβηγίας, Ισπανίας και Ιρλανδίας υπέρ της Παλαιστίνης

Βρετανία για Γλυπτά Παρθενώνα: Αν η Ελλάδα θέλει δανεισμό, πρέπει να αναγνωρίσει ότι μας ανήκουν

Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία αναγνωρίζουν το Παλαιστινιακό κράτος

Η Κίνα απορρίπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για δεσμούς με τη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα