ΑΘΗΝΑ
19:35
|
11.05.2024
Απαιτούνται πολλοί μήνες για την εκπαίδευση ντόπιων χειριστών, ενώ οι ΗΠΑ δεν ξέρουν ακόμα από που θα αφαιρέσουν την συστοιχία που υποσχέθηκαν στον Ζελένσκι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το συμβουλευτικό όργανο της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου των ΗΠΑ (CRS) προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο αντιμετωπίζει προβλήματα «τόσο στον νομοθετικό όσο και στον εποπτικό του ρόλο» σχετικά με την παράδοση πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος Patriot στην Ουκρανία, μετά την πρόθεση να στείλει αυτά τα συστήματα ως μέρος του πακέτου βοήθειας ύψους 1,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο.

Όπως τονίζεται, παρόλες τις εικασίες ότι η παράδοση των οπλικών συστημάτων θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023 η εκπαίδευση των απαραίτητων χειριστών τους στον ουκρανικό στρατό θα απαιτήσει χρονικό διάστημα έως και 53 εβδομάδων.

«Υπάρχουν πολλά να μάθουμε προτού η Ουκρανία αποκτήσει ένα λειτουργικό σύστημα Patriot στο έδαφος», τονίζει το συμβουλευτικό όργανο του Κογκρέσου. Είχαν προηγηθεί εικασίες ότι οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να επανδρώσουν τους Patriots μετά την παράδοσή τους, αν και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι έχει διαβεβαιώσεις πως στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ δεν θα έχει παρουσία στις σχετικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η πιθανότητα να αναπτυχθούν αμερικανοί στρατιωτικοί υπερργολάβοι για να επανδρώσουν τα συστήματα, παραμένει σημαντική, αν και η Ρωσία αναμένεται να έχει πολύ λιγότερους ενδοιασμούς σχετικά με τη στόχευση τοποθεσιών στις οποίες θα βρίσκονται οι Patriot, σε περίπτωση που το ξένο προσωπικό δεν υπηρετεί άμεσα στον στρατό των ΗΠΑ. 

Αναμένεται ότι μόνο μία συστοιχία Patriot θα παραδοθεί στην Ουκρανία, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι στην άμβλυνση των ρωσικών αεροπορικών και πυραυλικών επιθέσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το αμφίβολο μαχητικό ιστορικό του συστήματος, σε άλλες περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκε.

Τέλος, η CRS σύμφωνα με πληροφορίες του militarywatchmagazine.com υπογραμμίζει ότι δεν είναι ακόμη σαφές από πού θα προέρχεται η συγκεκριμένη συστοιχία, προειδοποιώντας ότι αν αποσυρθούν από άλλες επιχειρησιακές δυνάμεις όπως η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ή η Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού μπορεί να δημιουργηθούν κίνδυνοι για αυτές τις περιοχές, ενώ αν προέλθει από τα αποθέματα στις ΗΠΑ πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στους κύκλους εκπαίδευσης ή εκσυγχρονισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση αλληλεγγύης ενάντια στη γενοκτονία των Παλαιστίνιων

Αφγανιστάν: 153 νεκροί από πλημμύρες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα