ΑΘΗΝΑ
00:05
|
21.05.2024
Πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφέρουν ότι πρόκειται τους ευρωβουλευτές Αντρέα Κοζολίνο και Μαρκ Ταραμπέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει κινήσει η Πρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, μετά από αίτημα των βελγικών δικαστικών αρχών.

Πληροφορίες της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα, με την Μαρία Αρένα να παραμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, στο απυρόβλητο των βελγικών αρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει τα πρώτα διαδικαστικά βήματα και η Πρόεδρος θα ανακοινώσει το αίτημα στην Ολομέλεια με την πρώτη δυνατή ευκαιρία, στις 16 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, το αίτημα θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) για πρόταση απόφασης.

«Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν το κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να ανταμειφθεί και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε», ανέφερε η Πρόεδρος Μέτσολα.

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων – JURI, η οποία ορίζει έναν εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση της επιτροπής και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση.

Η επιτροπή εγκρίνει σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Όλες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια η εισήγηση υποβάλλεται στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), η Πρόεδρος κοινοποιεί αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στο ή στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή.

Η Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές Προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα