ΑΘΗΝΑ
01:32
|
19.05.2024
Προεκλογικά το Αμπού Ντάμπι τον προειδοποίησε να μην συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του ακροδεξιά στοιχεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σχεδιάζει να επισκεφθεί επίσημα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για πρώτη φορά, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η επίσκεψη, η οποία θα είναι η πρώτη του Νετανιάχου μετά την επάνοδό του στη θέση του πρωθυπουργού, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από την επόμενη εβδομάδα.

Το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΑΕ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να τον συγχαρεί μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών, Σεΐχης Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν τηλεφώνησε στον Ισραηλινό ομόλογό του, Έλι Κοέν.

Οι δεσμοί μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΑΕ δημιουργήθηκαν πριν από δύο χρόνια ως μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ. Ο Νετανιάχου είχε προγραμματιστεί να επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τους επόμενους μήνες, αλλά το ταξίδι καθυστερούσε επανειλημμένα λόγω της πανδημίας, των προβλημάτων προγραμματισμού και των εσωτερικών πολιτικών κρίσεων.

Τελικά επρόκειτο να πραγματοποιήσει το ταξίδι πριν από το τέλος της προηγούμενης θητείας του ως πρωθυπουργός τον Μάρτιο του 2021, αλλά αναγκάστηκε να ακυρώσει όταν η Ιορδανία καθυστέρησε να εγκρίνει τη διαδρομή της πτήσης του πάνω από το Χασεμιτικό βασίλειο.

Τον Ιούνιο του 2022, ο τότε πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ πέταξε στο Άμπου Ντάμπι για συναντήσεις σχετικά με το Ιράν και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ επισκέφθηκε το Ισραήλ τον Σεπτέμβριο για να τιμήσει τη διετή επέτειο των Συμφωνιών του Αβραάμ. Ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρζογκ επισκέφθηκε επίσης τα ΗΑΕ.

Υπήρχαν ανησυχίες ότι οι δεσμοί μεταξύ του Ισραήλ και του έθνους του Κόλπου θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την εκλογή της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης Νετανιάχου.

Πριν από τις εκλογές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προειδοποίησαν τον Νετανιάχου να μην συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του τους ακροδεξιούς βουλευτές Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριχ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν δημοσιεύματα στους Times of Israel.

Το μήνυμα μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Ισραήλ μεταξύ του Νετανιάχου και του Μπιν Ζάιντ. Ο υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων προειδοποίησε ότι η συμπερίληψη τέτοιων εξτρεμιστών στοιχείων στην κυβέρνηση του κινδύνευε να ανατρέψει τους δεσμούς με τα ΗΑΕ.

Αλλά το Άμπου Ντάμπι έχει προφανώς αλλάξει θέσεις από τότε που το δεξιό, θρησκευτικό μπλοκ κέρδισε την πλειοψηφία στην ψηφοφορία της 1ης Νοεμβρίου.

Τον περασμένο μήνα, ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στο Ισραήλ συναντήθηκε με τον Σμότριχ, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου φωτογραφήθηκε σε θερμή χειραψία με τον Μπεν Γκβιρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λαβρόφ: Η Ευρώπη δεν θα είναι εταίρος της Ρωσίας για τουλάχιστον μία γενιά

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα