ΑΘΗΝΑ
18:26
|
06.05.2024
Ξεχώρισαν μεταξύ άλλων οι σύντομες συναντήσεις του Τσίπρα με τους προέδρους Αργεντινής και Γερμανίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές συναντήσεις με αρχηγούς κρατών και άλλους ξένους αξιωματούχους είχε σήμερα στη Μπραζίλια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας που μετέβη στη Βραζιλία ως επίσημος προσκεκλημένος στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ηγέτη της χώρας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

Ανάμεσα στους ηγέτες που συνάντησε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ, τον οποίο συνεχάρη για την κατάκτηση του Μουντιάλ από την εθνική ομάδα της χώρας του, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κάνοντας σύντομη συνομιλία σε θερμό κλίμα.

Σε ό,τι αφορά την τελετή ορκωμοσίας του Λούλα, ο Αλέξης Τσίπρα κάθισε στην πρώτη σειρά των επίτιμων καλεσμένων πρώην αρχηγών κρατών, έχοντας δίπλα του τον πρώην πρόεδρο της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, και τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου «ο Έβο Μοράλες κοιτώντας τους παριστάμενους είπε πως «εδώ είμαστε τρεις γενιές αριστερών: ο παππούς (έδειξε τον Λάγκος), ο πατέρας (έδειξε τον εαυτό του) και ο γιος (έδειξε τον Αλέξη Τσίπρα)» με τους συνομιλητές του και όσους παρακολουθούσαν την συζήτηση να ξεσπούν σε γέλια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε και μια πολύ θερμή συζήτηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Τζοσεφίνα Βιντάλ, η οποία θυμήθηκε την παρουσία του ως Έλληνα πρωθυπουργού στην Αβάνα για την κηδεία του εμβληματικού ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο.

Η αντίδραση του Κύρτσου

Στο μεταξύ αίσθηση στους πολιτικούς κύκλους προκάλεσαν τα ευμενή σχόλια για την παρουσία του Τσίπρα στη Βραζιλία από τη μεριά του ως πρότινος Νεοδημοκράτη ευρωβουλευτή (έως ότου προσχώρησε στις 4 Μαΐου 2022 και παραμένει έκτοτε στην κοινοβουλευτική ομάδα του Renew Europe) Γιώργου Κύρτσου.

«Απαράδεκτη η απουσία της κυβέρνησης από την ορκωμοσία του προέδρου Λούλα. Ζητήματα παγκόσμιου Νότου, προστασίας περιβάλλοντος, παρουσίας ΕΕ στη Λ.Αμερική περνάνε, από τη Βραζιλία. Ο βασιλιάς της Ισπανίας, ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, έστειλαν μήνυμα με την παρουσία τους» ανέφερε στην ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Γιώργος Κύρτσος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χαβιέρ Μιλέι: Το ζήτημα των Φόκλαντς θα κρατήσει για δεκαετίες. Καμιά σύγκρουση με Βρετανία

Υεμένη: συνελήφθησαν κατάσκοποι αμερικανοϊσραηλινής μονάδας

Δανία: Χιλιάδες διαδηλώνουν υπέρ της Παλαιστίνης

Πούτιν: Οι αντίπαλοι μας προσπάθησαν να διαλύσουν την χώρα εκ των εσω

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα