ΑΘΗΝΑ
04:35
|
16.05.2024
Προτεραιότητα για την νέα κυβέρνηση Νετανιάχου είναι η ενίσχυση των συμφωνιών του Αβραάμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να ενισχύσει τη δυναμική που δημιούργησαν οι πρώτες συμφωνίες του Αβραάμ το Σεπτέμβριο του 2020 επί του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρεί η νέα κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν ανακοίνωσε σήμερα ότι σχεδιάζει να συμμετάσχει ως το Μάρτιο σε σύνοδο κορυφής με Άραβες ομολόγους του από τις χώρες με τις οποίες το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες εξομάλυνσης σχέσεων.

Ο Κοέν ανέφερε ότι η σύνοδος θα διεξαχθεί στο Μαρόκο, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και πιθανώς του Σουδάν.

 «Η επέκταση των συμφωνιών με άλλες χώρες δεν είναι θέμα για το «αν» αλλά το «πότε», είπε ο Κοέν, προσθέτοντας ότι οι δεσμοί του Ισραήλ με τους σημερινούς εταίρους απέφεραν 2,85 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμπορικές συναλλαγές το 2022 και «μια σημαντική συμβολή στην ασφάλεια (και) στην περιφερειακή σταθερότητα».

Η συνομιλία Κοέν-Μπλίνκεν

O Κοέν είχε νωρίτερα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.

Σε σχετική ανάρτησή του στο Τουίτερ ο Κοέν τόνισε πως συζήτησαν τη σημασία των Συμφωνιών του Αβραάμ και την επέκτασή τους, καθώς και την κοινή δραστηριότητα για την αποτροπή πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Ο Κοέν τόνισε επίσης στον Μπλίνκεν ότι οι στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι η πρώτη προτεραιότητα και γι’ αυτό και θα συνεχιστεί η περαιτέρω ενίσχυση της ειδικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Νετανιάχου, που ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη την έκτη πρωθυπουργική θητεία του, έχει εκφράσει την ελπίδα να εγκαθιδρύσει σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, η οποία συμμερίζεται τις ανησυχίες του Ισραήλ για το Ιράν αλλά αντιτίθενται στους σχεδιασμούς των ισραηλινών κατοχικών αρχών σε ό,τι αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα.

Μάλιστα σήμερα Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ο Νετανιάχου αναμένεται να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν στο ’Αμπου Ντάμπι την επόμενη εβδομάδα.

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ισραήλ φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και της Αιγύπτου, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, στη σύνοδο κορυφής στη Νεγκέβ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα