ΑΘΗΝΑ
09:10
|
12.05.2024
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, σχεδιάζει να επισκεφθεί αύριο το τέμενος αλ Άκσα στο πλαίσιο σχεδίων ανατροπής του στάτους κβο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ σκοπεύει να αρχίσει, ενδεχομένως και από αύριο, ο Ισραηλινός ακροδεξιός και ρατσιστής υπουργός «Εθνικής Ασφάλειας», Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, διαλαλώντας πως σκοπεύει αύριο, Τρίτη, 3 Ιανουαρίου να μεταβεί στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα. Απώτερος στόχος του υπουργού; Να ανατρέψει το στάτους κβο που ισχύει στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ από τον πόλεμο του 1967, οπότε δόθηκε ρόλος κηδεμόνα στην Ιορδανία για την προστασία των ιερών τόπων και μνημείων Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του 1967 απαγορεύτηκε στους Εβραίους να προσεύχονται στο χώρο του τεμένους Αλ Άκσα, παρότι τους επιτρέπεται η είσοδος στο χώρο.

Μία τέτοια επίσκεψη αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της έντασης που καίει εδώ και καιρό καθώς τυχόν εμφάνιση του Μπεν Γκβιρ με την νέα του ιδιότητα συνιστά σημαντική πρόκληση στο ρόλο της Ιορδανίας, ο βασιλιάς της οποίας, Αμπντάλα Β’, την προηγούμενη βδομάδα διεμήνυσε πως είναι έτοιμος ακόμη και για σύγκρουση.

Η προειδοποίηση της Χαμάς

Ήδη η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς εξέδωσε ανακοίνωση προειδοποιώντας τη νέα κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μην εμφανιστεί ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στο τέμενος Αλ Άκσα «γιατί διαφορετικά θα τινάξει την κατάσταση στον αέρα».

Η ανακοίνωση της οργάνωσης δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της λιβανέζικης εφημερίδας Mayadeen μέσω του εκπροσώπου Τύπου Αμπντ αλ Λατίφ αλ Κάνου, που τόνισε:

«Η επίθεση της σιωνιστικής κατοχής σε βάρος του λαού μας και της καταστροφής των σπιτιών μας συντελείται στη σκιά της πρόθεσης του εγκληματία Μπεν Γκβιρ να εισβάλει στο Αλ Άκσα».  Φανερώνει πως η κυβέρνηση φασιστών εποίκων έχει ξεκινήσει το σχέδιό της για επίθεση σε βάρος του λαού μας και του τεμένους αλ Άκσα και κήρυξε εναντίον του πόλεμο».

Συνεργάτες  του ρατσιστή υπουργού Εθνικής Ασφάλειας από το κόμμα «Otzma Yehudit» του οποίου ηγείται ανέφεραν πως ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δεν θα εκφοβισθεί «από τις απειλές της Χαμάς». «Ελπίζω ότι η πολιτική σε σχέση με το όρος του Ναού θα αλλάξει από τη νέα κυβέρνηση και πως θα δείξουμε στη Χαμάς ποιος κάνει κουμάντο» τόνισε ο βουλευτής του κόμματος, Ζβίκα Φόγκελ.

Μία από τις τελευταίες φορές που είχε εμφανιστεί ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ στο «Όρος του Ναού» (όπως την αποκαλούν οι Εβραίοι) ή «Πλατεία των Τεμενών» (όπως την αποκαλούν οι Μουσουλμάνοι) ήταν στις 27 Ιουνίου 2021.

Το γραφείο του υπουργού «Εθνικής Ασφάλειας» ενημέρωσε την αστυνομία στην Ιερουσαλήμ ότι σκοπεύει να επισκεφθεί το τέμενος αλ Άκσα αύριο, Τρίτη, που είναι η δέκατη μέρα του μήνα Τέβετ (δέκατος μήνας του εκκλησιαστικού έτους στο εβραϊκό ημερολόγιο) που γίνεται νηστεία καθώς σηματοδοτεί τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή του ναού του Σολομώντα που είχε κτιστεί στη θέση που είναι σήμερα το ισλαμικό τέμενος αλ Άσκα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision 2024: Νικήτρια η Ελβετία

«Δικαιοσύνη στα θύματα της Πύλου»: Συναυλία στου Ρουφ

Ο καιρός σήμερα: Σε άνοδο η θερμοκρασία

Μισθοί στην πρέσα-Συντάξεις στα τάρταρα 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα