Η Μπουρκίνα Φάσο έδωσε εντολή στον Γάλλο πρεσβευτή να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως επιβεβαίωσε χθες η κυβέρνηση της χώρας.
Η κίνηση έρχεται μετά την αναταραχή του Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια τη οποίας διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στη γαλλική πρεσβεία ενώ κατηγόρησαν το Παρίσι για τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων AP, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζαν-Εμανουέλ Ουεντραόγκο είπε ότι ο Γάλλος πρεσβευτής Λυκ Αλάντ απελάθηκε, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, το υπουργείο Εξωτερικών της Μπουρκίνα Φάσο, η οποία έχει περάσει από δύο πραξικοπήματα από τον Ιανουάριο του 2022, σε επιστολή, που εστάλη στο Παρίσι στα τέλη Δεκεμβρίου, αιτήθηκε την αντικατάσταση του Γάλλου πρεσβευτή.
Οι πηγές της Le Monde ισχυρίστηκαν ότι οι λόγοι για την απέλαση του πρέσβη συνδέονται εν μέρει με μια επιστολή που διέρρευσε που φέρεται να έστειλε ο Αλάντ σε Γάλλους υπηκόους στην πόλη Κουντουγκού της Μπουρκινάμπε στις αρχές Δεκεμβρίου. Τότε, ο πρεσβευτής φέρεται να επέμεινε οι συμπατριώτες του να μετεγκατασταθούν στην πρωτεύουσα, Ουαγκαντούγκου, ή στην Μπομπο-Διουλάσο, μια άλλη πόλη της Μπουρκινάμπε, εν μέσω της εντεινόμενης απειλής των τζιχαντιστών στην περιοχή.
Το αντιγαλλικό αίσθημα βρίσκεται σε έξαρση στη Μπουρκίνα Φάσο εδώ και αρκετούς μήνες. Τον Νοέμβριο, διαδηλωτές πολιόρκησαν τη γαλλική πρεσβεία στην Ουαγκαντούγκου, απαιτώντας την απέλαση του πρέσβη.
Ορισμένοι ακτιβιστές κατηγόρησαν το Παρίσι, το οποίο έχει στρατιωτικό αποτύπωμα στη χώρα, ότι απέτυχε να επιλύσει το πρόβλημά της Μπουρκίνα Φάσο με την τρομοκρατία, ενώ φέρονται να υποστηρίζουν τη σύναψη στενότερων δεσμών με τη Ρωσία.
Η Γαλλία ανέπτυξε στρατεύματα στην περιοχή του Σαχέλ της Δυτικής Αφρικής για να πολεμήσει τους τζιχαντιστές εξτρεμιστές το 2013 και ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε την παρατεταμένη αντι-ανταρτική επιχείρηση Barkhane. Η εκστρατεία, η οποία έχει θεωρηθεί σε μεγάλο βαθμό ως αποτυχία, τερματίστηκε επίσημα από τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, τον Νοέμβριο. Ο Μακρόν αποφάσισε επίσης μια εξάμηνη αναθεώρηση της γαλλικής στρατιωτικής στρατηγικής για την περιοχή.
Καθώς η Γαλλία απέσυρε ορισμένα στρατεύματα από το Σαχέλ, ο συνολικός αριθμός της μειώθηκε από 5.500 σε 3.000. Από τα τέλη Νοεμβρίου, η Ουαγκαντούγκου φιλοξενούσε ακόμη 400 μέλη των γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Τότε, ο τέως πρέσβης της Γαλλίας σημείωσε ότι θα παραμείνουν εκεί «όσο το επιθυμούν οι αρχές της Μπουρκινάμπε, αλλά σε μια προσαρμοσμένη, πιο περιορισμένη μορφή».