ΑΘΗΝΑ
12:27
|
25.03.2023
Το Τόκιο φέρεται να σχεδιάζει να αναπτύξει μια μονάδα οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους στο Χοκάιντο, απέναντι από τις ρωσικές Κουρίλες νήσους, τις οποίες μερικώς διεκδικεί…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μόσχα είναι έτοιμη να αποτρέψει τις απειλές που προέρχονται από το στρατιωτικό εξοπλισμό της Ιαπωνίας κοντά στα ρωσικά νησιά στην Άπω Ανατολή, δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο.

Η δήλωση ήρθε αφού ο ιαπωνικός τηλεοπτικός σταθμός NHK επικαλέστηκε πηγές του υπουργείου Άμυνας της χώρας στα τέλη Δεκεμβρίου ότι το Τόκιο σχεδίαζε να αναπτύξει μια νέα μονάδα οπλισμένη με υπερηχητικούς πυραύλους στο βόρειο νησί Χοκάιντο.

Το Χοκάιντο συνορεύει με τις Κουρίλες νήσους της Ρωσίας, το νότιο τμήμα των οποίων η Ιαπωνία διεκδικεί ως τα «Βόρεια Εδάφη» της.

«Θεωρούμε τις δραστηριότητες του Τόκιο μια σοβαρή πρόκληση για την ασφάλεια της χώρας μας και της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού συνολικά», δήλωσε ο Ρουντένκο, σε σημερινή συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Εάν συνεχιστούν τέτοιες πρακτικές, θα αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε κατάλληλα μέτρα αντιποίνων για να εμποδίσουμε τις στρατιωτικές απειλές που αντιμετωπίζει η Ρωσία», πρόσθεσε ο διπλωμάτης, καταδικάζοντας την «ταχεία στρατιωτικοποίηση» της Ιαπωνίας και την «άνευ προηγουμένου» αύξηση του στρατιωτικού προϋπολογισμού της.

Το 2017, ο τότε πρωθυπουργός της Ιάπωνας Σίνζο Άμπε αποκάλυψε ένα σχέδιο για την αναθεώρηση του ειρηνιστικού συντάγματος της χώρας, που εγκρίθηκε λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Αν και το έγγραφο απαγορεύει στο Τόκιο να διατηρεί μόνιμο στρατό, η Ιαπωνία διαθέτει τρομερές δυνάμεις αυτοάμυνας. Ο Άμπε είπε τότε ότι η μεταρρύθμιση θα καθιστούσε το καθεστώς τους «ρητό».

Τον περασμένο μήνα, η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε έναν προϋπολογισμό άμυνας-ρεκόρ ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2023. Το Τόκιο αναθεώρησε επίσης τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, επιτρέποντας την απόκτηση «δυνατοτήτων αντεπίθεσης».

Έχει γίνει «ολοένα και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν πλήρως οι πυραυλικές απειλές μόνο με το υπάρχον δίκτυο αντιπυραυλικής άμυνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα τον Δεκέμβριο, αναφερόμενος σε απειλές προερχόμενες από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Η Ιαπωνία, μαζί με πολλές δυτικές χώρες, επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία. Έστειλε επίσης στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων σακακιών και κρανών.

Έκτοτε, η Ρωσία έχει βάλει σε μαύρη λίστα αρκετούς κορυφαίους Ιάπωνες αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Κισίντα, για «μια άνευ προηγουμένου αντιρωσική εκστρατεία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ex-England striker Gary Lineker scores against the UK government’s ‘cruel’ plans for asylum-seekers

Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την 25η Μαρτίου

Επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα για το Ουκρανικό

Το Βατικανό επιστρέφει στην Ελλάδα γλυπτά του Παρθενώνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα