ΑΘΗΝΑ
07:04
|
11.05.2024
Oι τρεις κύριοι κατηγορούμενοι είναι ο τότε πρόεδρος,Τραμπ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Πομπέο, και ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Κένεθ Φρανκ ΜακΚένζι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σήμερα, το πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε ότι ένας ανώτερος Ιρανός δικαστικός αξιωματούχος είπε ότι έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε 94 Αμερικανούς υπηκόους για συμμετοχή στη δολοφονία του ανώτατου Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί το 2020.

Ο Καζέμ Γκαριμπαμπάντι, αναπληρωτής επικεφαλής του ιρανικού δικαστικού σώματος και γενικός γραμματέας του Ύπατου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έκανε τις παρατηρήσεις σε τηλεοπτική συνέντευξη για την τρίτη επέτειο από τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Είπε ότι οι τρεις κύριοι κατηγορούμενοι είναι ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, και ο τότε Διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, Κένεθ Φρανκ ΜακΚένζι, τονίζοντας ότι κανείς δεν θα έχει ασυλία σε αυτή την υπόθεση.

Ο Γκαριμπαμπάντι είπε ότι οι κατηγορούμενοι δεν είναι μόνο οι 94 Αμερικανοί, αλλά και οι συνεργοί τους από επτά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων περιφερειακών κρατών, καθώς και της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Στις 3 Ιανουαρίου 2020, ο στρατός των ΗΠΑ δολοφόνησε τον Σουλεϊμανί σε επίθεση με drone κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Η δολοφονία καταδικάστηκε από το Ιράν ως «κρατική τρομοκρατία».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο του και το δικαστικό σώμα επιδιώκουν σοβαρά να φέρουν ενώπιον της δικαιοσύνης «τους ηγέτες και τους δράστες του τρομοκρατικού εγκλήματος που διαπράχθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης».

Στις 8 Ιανουαρίου 2020, το Ιράν απάντησε στη δολοφονία εκτοξεύοντας πυραύλους στην αμερικανική βάση Ain al-Asad στην ιρακινή επαρχία Anbar.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Μονή της Χώρας: Πλήθος κόσμου στην πρώτη προσευχή μετά την μετατροπή σε τζαμί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα