ΑΘΗΝΑ
07:01
|
24.04.2024
Φάμελος: Για 14η ημέρα η Ελλάδα έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «ολιγαρχικό καρτέλ» στην αγορά ενέργειας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25, αναφορικά με τις τιμές ρεύματος που καταγράφονται στη χώρα μας.

«Οι τιμές που καταγράφει καθημερινά το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας, σε σύγκριση κιόλας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, επιβεβαιώνει αυτό που καιρό τώρα επισημαίνει το ΜέΡΑ25 για το ολιγαρχικό καρτέλ που έχει στηθεί στην αγορά ενέργειας μέσα από το ψευτο-χρηματιστήριο ενέργειας – καφενείο, των πέντε πολύ συγκεκριμένων ντόπιων και ξένων παρασιτικών ολιγαρχών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως δήθεν βάζει πλαφόν στις τιμές, η πραγματικότητα όμως είναι πως το σχετικό “πλαφόν” και οι υποτιθέμενες επιδοτήσεις, απλώς στηρίζουν τα ίδια αυτά παρασιτικά, ολιγαρχικά συμφέροντα και δεν έχουν καμία σχέση με μια πραγματική στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας».

Άλλωστε, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «ακόμα και το επιχείρημα πως η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας μεσουρανεί, επειδή οι τιμές του φυσικού αερίου εξαρτώνται από την τιμή που αυτό είχε τον προηγούμενο μήνα και όχι την προηγούμενη ημέρα, είναι απολύτως σαθρό, καθώς κανείς – πέρα από τους ολιγάρχες της ενέργειας – δεν εμποδίζει τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξει σε μια μέρα τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη».

«Γι’ αυτό το ΜέΡΑ25 επιμένει πως πρέπει εδώ και τώρα να καταργηθεί η οριακή τιμολόγηση, αλλά και αυτό το αίσχος του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας που η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα εγκαθίδρυσε και η σημερινή της Μητσοτάκης Α.Ε. έχει απογειώσει. Γι’ αυτό επιπλέον θεωρούμε επιτακτική την επιβολή ενός πραγματικού πλαφόν στη λιανική, σύμφωνα με το μέσο κόστος ανά μονάδα παραγωγής και ένα ελάχιστο εύλογο ποσοστό κέρδους της τάξης του 5%. Οτιδήποτε άλλο, απλώς, θα συνεχίσει το πάρτι για τους πολύ λίγους και την αφαίμαξη για τους πολλούς», καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25.

Φάμελος: Για 14η ημέρα έχουμε την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη

Στο ζήτημα της τιμής χονδρικής του ρεύματος παρεμβαίνει με ανάρτησή του στα social media ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κάνοντας λόγο για «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη».

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει: «Για 14η (!) συνεχόμενη ημέρα η Ελλάδα πιο ακριβή στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος Ευρώπης. Ακόμα μια αρνητική πρωτιά για την αισχροκέρδεια Μητσοτάκη, 269 ευρώ/MWh στην Ελλάδα, 100 ευρώ πάνω από τις υπόλοιπες χώρες! Γιατί είναι πιο ακριβή η MWh στην Ελλάδα; Τι παιχνίδια παίζει η ΔΕΗ;».

Ενδεικτικά, για τη σημερινή ημέρα: σε Γερμανία και Βέλγιο η μέση χονδρική τιμή ανέρχεται σε 145,95 ευρώ/Mwh, στη Γαλλία σε 146,05 ευρώ/Mwh, στη γειτονική Βουλγαρία σε 149,39 ευρώ/Mwh, ενώ στην Ιβηρική χερσόνησο η τιμή ανέρχεται σε 136,85 ευρώ/Mwh στην Πορτογαλία και σε 138,79 ευρώ/Mwh στην Ισπανία. Οσον αφορά την Ιταλία, που συνήθως καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή μετά την Ελλάδα, για σήμερα η τιμή χονδρικής ανέρχεται σε 174,74 ευρώ/Mwh – δηλαδή 35% φθηνότερη από την ελληνική που φτάνει σε μέση τιμή στα 269,48 ευρώ/Mwh.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κέντρο Κατάρτισης τεχνικών του ΑΔΜΗΕ στο Περιστέρι

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Στρατηγική συνεργασία ομίλου ΔΕΗ και MYTILINEOS

Ρεύμα: Αμετάβλητα τα πράσινα τιμολόγια για τον Απρίλιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα