ΑΘΗΝΑ
15:46
|
23.04.2024
Τα χτυπήματα θα γίνονται «ολοένα και βαθύτερα», δήλωσε χθες ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, Κίριλ Μπουντάνοφ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θα υπάρξουν νέα πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, δήλωσε χθες ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, Κίριλ Μπουντάνοφ. Ωστόσο, ούτε αρνήθηκε, ούτε ανέλαβε την ευθύνη για μια πρόσφατη επίθεση σε ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση.

Μιλώντας στο ABC News, ο Μπουντάνοφ, ο οποίος ηγείται της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Κιέβου, ρωτήθηκε εάν ήταν η Ουκρανία αυτή που πραγματοποίησε την πρόσφατη επίθεση σε ρωσική αεροπορική βάση. «Δεν μπορώ να δώσω απάντηση αυτή τη στιγμή σε αυτή την ερώτηση. Μόνο μετά το τέλος αυτού του πολέμου», απάντησε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «χάρηκε» που είδε το χτύπημα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Μόσχα έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Κίεβο για επιδρομές στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της εντός της ρωσικής επικράτειας. Την περασμένη εβδομάδα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιχείρησε να στοχεύσει το αεροδρόμιο Ένγκελς στην περιοχή Σαράτοφ, το οποίο φιλοξενεί βομβαρδιστικά. Η αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε το drone, αλλά τα συντρίμμια του σκότωσαν τρία μέλη της υπηρεσίας, ανέφερε τότε το υπουργείο.

Ο κορυφαίος κατάσκοπος προέβλεψε ότι η Ρωσία πρόκειται να αντιμετωπίσει πρόσθετες επιθέσεις. Αυτά τα χτυπήματα θα γίνονται «ολοένα και βαθύτερα», ισχυρίστηκε ο Μπουντάνοφ, αναφέροντας ότι αυτό θα ισχύσει και για την Κριμαία.

Υποστήριξε ότι η χερσόνησος είναι «μέρος της Ουκρανίας». «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε όπλο στην επικράτειά μας», δήλωσε για την περιοχή που ψήφισε υπέρ της προσχώρησης της στη Ρωσία το 2014 μετά το πραξικόπημα στο Κίεβο.

Ευχαρίστησε επίσης τις ΗΠΑ για την υποστήριξη στην Ουκρανία, ζητώντας από την Ουάσιγκτον να παραμείνει στην ίδια πορεία, υποσχόμενος ότι τα αποτελέσματα «δεν θα αργήσουν πολύ». «Κάθε φορολογούμενος στις ΗΠΑ θα μπορέσει να δει πού πήγε κάθε σεντ», είπε ο Μπουντάνοφ.

Μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου, η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές ρουκετών HIMARS για να χτυπήσει μια περιοχή προσωρινής στέγασης που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις της Μόσχας στην πόλη Μακεγιέφκα του Ντονιέτσκ. Το χτύπημα σκότωσε 89 άτομα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο σχυρίστηκε επίσης ότι ο εκτοξευτής HIMARS καταστράφηκε αργότερα σε αντίποινα.

Οι δυνάμεις του Κιέβου έχουν επίσης χρησιμοποιήσει σε πολλές περιπτώσεις συστήματα HIMARS και άλλα όπλα που προμηθεύονται από τη Δύση για να στοχεύσουν τον άμαχο πληθυσμό στην περιοχή του Ντονμπάς. Μεταξύ Ιουνίου και αρχών Δεκεμβρίου, η Ουκρανία πραγματοποίησε 185 χτυπήματα με HIMARS στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει από τις ΗΠΑ να την υποστηρίξουν με όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής ήταν απρόθυμη να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα λόγω των φόβων κλιμάκωσης.

Τον Σεπτέμβριο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι εάν παράσχουν στο Κίεβο τέτοια όπλα, θα περάσουν την «κόκκινη γραμμή» και θα έκαναν την Αμερική «άμεσο μέρος στη σύγκρουση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ για έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ν.Δ. να πάψει να παριστάνει το θύμα

Κόντρα Μασκ-Αλμπανίζι: «Νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου»

Νέα Αριστερά για τη φωτιά στη Σούδα: Η κυβέρνηση δεν μαθαίνει από τις αποτυχίες της

Όλαφ Σολτς: «Ο Πούτιν δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται τον Καντ»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα