ΑΘΗΝΑ
01:50
|
02.05.2024
Καθώς όλα τα ένδικα μέσα είχαν εξαντληθεί, η υπεράσπιση της ΜακΛάφλιν ήλπιζε μόνο στο να δοθεί χάρη από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Μιζούρι, Μάικ Πάρσον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Άμπερ ΜακΛάφλιν έγινε η πρώτη τρανς γυναίκα που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ. Καθώς ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Μάικ Πάρσον, δεν της έδωσε χάρη, η ΜακΛάφλιν θανατώθηκε εχθές για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας πρώην φίλης της.

Η 49χρονη είναι το πρώτο άτομο που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ φέτος και το πρώτο τρανς άτομο που εκτελείται στην ιστορία των ΗΠΑ. Εκτελέστηκε με θανατηφόρα ένεση στο θάλαμο εκτελέσεων του Μιζούρι στην πόλη Μπον Τερ.

Η ΜακΛάφλιν, που στο παρελθόν ονομαζόταν Σκοτ ΜακΛάφλιν, βίασε την πρώην κοπέλα της και τη μαχαίρωσε μέχρι θανάτου το 2003. Είχε προηγουμένως καταδικαστεί για τον βιασμό ενός 14χρονου κοριτσιού το 1992. Η ΜακΛάφλιν καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστή του Μιζούρι το 2006, αφότου το δικαστήριο δεν μπόρεσε να αποφασίσει μεταξύ της ισόβιας κάθειρξης και της θανατικής ποινής. Οι πολιτείες Μιζούρι και Ιντιάνα είναι οι μόνες όπου οι δικαστές επιτρέπεται να επιβάλουν θανατικές καταδίκες αν οι ένορκοι αδυνατούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή.

Αν και δικάστηκε και καταδικάστηκε ως άνδρας, η ΜακΛάφλιν άρχισε να ταυτίζεται ως τρανς ενώ βρισκόταν πίσω από τα κάγκελα.

Η ΜακΛάφλιν έλαβε αναστολή της εκτέλεσης το 2016, αλλά η ποινή αποκαταστάθηκε από ομοσπονδιακό εφετείο το 2021.

Καθώς δεν είχαν απομείνει προσφυγές στο δικαστήριο, οι δικηγόροι της ΜακΛάφλιν υπέβαλαν αίτηση για επιείκεια τον Δεκέμβριο, ζητώντας από τον κυβερνήτη Πάρσον να μετατρέψει την ποινή της σε ισόβια κάθειρξη. Η αίτηση ανέφερε την κακοποίηση που υπέστη η ΜακΛάφλιν ως παιδί και μια ζωή «τραύμα και παραμέληση».

Μέλη του Missouri for Alternatives to the Death Penalty (MADP) πραγματοποίησαν συγκέντρωση για την ΜακΛάφλιν έξω από την πρωτεύουσα της πολιτείας, Τζέφερσον Σίτι, τον περασμένο μήνα. Η συνδιευθύντρια της οργάνωσης, Ελίζ Μαξ, είπε στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KRGC ότι, παρά το γεγονός ότι είναι βιαστής, δολοφόνος και παιδόφιλος, η ΜακΛάφλιν είναι «ένας ευγενικός άνθρωπος» και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για «μελλοντική βλάβη».

Οι εκπρόσωποι του Μιζούρι Κόρι Μπους και Εμάνουελ Κλίβερ, και οι δύο Δημοκρατικοί, υπέβαλαν επίσης αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης. Σε μια επιστολή προς τον Πάρσον, προέτρεψαν τον κυβερνήτη να εξετάσει επίσης «την κακοποίηση, σε συνδυασμό με την επίμονη ψυχική αναταραχή που περιβάλλει την ταυτότητά της», όπως και την «ηθική εξαχρείωση των εκτελέσεων».

Αφότου εξελέγη κυβερνήτης του Μιζούρι, το 2018, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα να απονείμει χάρη σε θανατοποινίτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα