ΑΘΗΝΑ
22:57
|
07.05.2024
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του είχε σήμερα ο Τσαβούσογλου, ένα 24ωρο μετά την συνομιλία Κοέν-Δένδια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογο του Έλι Κόεν είχε σήμερα για πρώτη φορά από τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τσαβούσογλου πήρε την πρωτοβουλία της επικοινωνίας με αφορμή την χτεσινή προκλητική επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, στην πλατεία Τεμενών του τζαμιού Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος υπουργός χαρακτήρισε «προβοκατόρικη ενέργεια» και «απαράδεκτη» την επίσκεψη του Μπεν Γκβιρ. Ο Κοέν τον καθησύχασε διαβεβαιώνοντάς τον πως δε θα αλλάξει το στάτους κβο στην πλατεία τεμενών και πως θα προστατευτούν σαν «κόρη οφθαλμού» οι ελευθερίες για όλες τις θρησκείες.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης τρόπους ανάπτυξης των διμερών σχέσεων ειδικά στον τομέα της οικονομίας.

Ισραήλ και Τουρκία αποφάσισαν τον περασμένο Αύγουστο την πλήρη αποκατάσταση των διμερών διπλωματικών σχέσεων.

Την περασμένη βδομάδα η νέα πρέσβειρα του Ισραήλ στην Τουρκία, Ιρίτ Λίλιαν, επέδωσε τα διαπιστευτήριά της στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλύπτοντας μία θέση που ήταν κενή πάνω από τέσσερα χρόνια.

Ας σημειωθεί πάντως πως η επικοινωνία του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών έγινε ένα 24ωρο μετά από εκείνη που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια, τον οποίο προσκάλεσε στην Ιερουσαλήμ για επίσημη επίσκεψη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα