ΑΘΗΝΑ
09:20
|
17.05.2024
Οι απεργίες θα θεωρούνται παράνομες εάν τα συνδικάτα αρνηθούν να παρέχουν το ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών, αναφέρουν οι Times.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα παρουσιάσει λεπτομέρειες σχετικά με έναν προγραμματισμένο νέο νόμο για τον περιορισμό των απεργιών την Πέμπτη, ανέφεραν οι Times, λέγοντας ότι οι υπουργοί σκοπεύουν να καταστήσουν παράνομη την απεργιακή δράση σε ορισμένους τομείς, εάν δεν τηρηθούν τα ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών.

Η εφημερίδα Times ανέφερε ότι η νομοθεσία θα επιβάλει ελάχιστα επίπεδα υπηρεσιών σε έξι τομείς, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, των σιδηροδρόμων, της εκπαίδευσης, της πυροσβεστικής και της ασφάλειας των συνόρων, κάτι που θα απαιτούσε ένα ποσοστό μελών του συνδικάτου να συνεχίσει να εργάζεται.

Η Βρετανία αντιμετώπισε ένα κύμα απεργιακής δράσης τους τελευταίους μήνες, με τις απεργίες να συγκλονίζουν διάφορους εργασιακούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ πρόκειται να συνεχιστούν καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός ακολουθεί πάνω από 10 χρόνια στάσιμης αύξησης των μισθών.

Οι απεργίες θα θεωρούνται παράνομες εάν τα συνδικάτα αρνηθούν να παρέχουν το ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη κυβερνητική πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Οι εργοδότες θα μπορούν να μηνύσουν τα συνδικάτα και να απολύουν το προσωπικό στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδίων για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, προστίθεται στην έκθεση.

Το γραφείο του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει. Την Τετάρτη ο Σουνάκ είπε ότι η κυβέρνηση θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της «τις επόμενες ημέρες».

Ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι εάν το κόμμα του κέρδιζε τις επόμενες εκλογές, που αναμένονται το 2024, θα καταργούσε τον νόμο.

«Θα εξετάσουμε τι φέρνουν μπροστά, αλλά εάν πρόκειται για περαιτέρω περιορισμούς, τότε θα το καταργήσουμε», είπε ο Στάρμερ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας ερωτήσεων και απαντήσεων μετά από ομιλία την Πέμπτη.

«Δεν νομίζω ότι η νομοθεσία είναι ο τρόπος με τον οποίο δίνετε τέλος στις βιομηχανικές διαφορές. Πρέπει να μπείτε στην αίθουσα και να συμβιβαστείτε», κάλεσε τους Συντηρητικούς.

Ο Σούνακ είπε στη Daily Mail σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα ότι ο νέος νόμος θα προστατεύει τις ζωές των ανθρώπων και θα ελαχιστοποιεί την αναστάτωση στη ζωή τους.

Ο επικεφαλής του σιδηροδρομικού συνδικάτου ASLEF, Μικ Γουέλαν, δήλωσε στο Reuters ότι η Βρετανία έχει ήδη έναν από τους χειρότερους νόμους για τα συνδικάτα στην Ευρώπη.

«Σίγουρα οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην απεργία. Δεν βλέπω να βγαίνει καμία ολέθρια νομοθεσία για να αντιμετωπίσει τους κακούς εργοδότες», είπε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γαλλία: Νεκρός από αστυνομικά πυρά άνδρας που φέρεται να έβαλε φωτιά σε συναγωγή

Μενίδι: Στον εισαγγελέα σήμερα ο γυναικοκτόνος

Διαμαρτυρία αστυνομικών στο Σύνταγμα

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα