ΑΘΗΝΑ
07:42
|
02.05.2024
Παλιά, αλλά σίγουρα αποτελεσματικά...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θετικά τοποθετήθηκε στο ενδεχόμενο να σταλούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις Bradley Fighting Vehicles, ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ), απαντώντας μονολεκτικά σε σχετική ερώτηση, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις για τον αριθμό τους..

Πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα εφοδιασμένα με πυραύλους TOW και πολυβόλο 25 χιλιοστών ικανό να ρίχνει ως και 300 σφαίρες το λεπτό, που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν εχθρικά άρματα μάχης σε απόσταση ως και 4 χιλιομέτρων.

Ο αμερικανικός στρατός σκοπεύει να αποσύρει τον στόλο των ΤΟΜΑ αυτών και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες με την αμυντική βιομηχανία για το σύστημα που θα το αντικαταστήσει, στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του.

Ακόμη κι αν προχωρήσει η αποστολή, ωστόσο, δεν θα είναι αρκετή για να ικανοποιηθεί το πιεστικό αίτημα του Κιέβου για άρματα κύριας μάχης.

Η Ουάσιγκτον ετοιμάζει νέο εξοπλιστικό πακέτο για το Κίεβο, που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός ημερών.

Και το Παρίσι

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν ανακοίνωσε, χθες Τετάρτη, τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Γαλλία θα παραδώσει στην Ουκρανία ελαφρά άρματα μάχης γαλλικής κατασκευής.

«Ο πρόεδρος θέλησε να ενισχύσει τη στρατιωτική βοήθεια που έχει ήδη δοθεί στο Κίεβο συμφωνώντας να παραδοθούν ελαφρά άρματα μάχης AMX-10 RC», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία. «Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης δυτικού σχεδιασμού παραδίδονται στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», διευκρίνισε η προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τα AMX-10 RC είναι ελαφρά άρματα μάχης, πάνω σε τροχούς και όχι σε ερπύστριες, επομένως εύκολα μετακινούμενα, σίγουρα παλιά αλλά αποτελεσματικά.

Οι υπουργοί Άμυνας της Γαλλίας και της Ουκρανίας θα έχουν σύντομα συνομιλίες για να καθορίσουν τους τρόπους αυτών των παραδόσεων, τόσο για τις προθεσμίες όσο και για τον αριθμό των αρμάτων μάχης, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα