ΑΘΗΝΑ
06:04
|
18.10.2024
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι καθυστέρησε την είσοδο πολλών ιατρικών μηχανημάτων που απαιτούνται για τη θεραπεία ασθενών στο αποκλεισμένο παλαιστινιακό έδαφος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κατηγόρησε το Ισραήλ την Πέμπτη ότι καθυστέρησε την είσοδο πολλών μηχανημάτων ακτίνων Χ που απαιτούνται για τη θεραπεία ασθενών στο αποκλεισμένο παλαιστινιακό έδαφος.

Το υπουργείο, το οποίο διευθύνεται από την κυβερνώσα ισλαμιστική ομάδα της Λωρίδας της Γάζας, Χαμάς, είπε ότι τα αιτήματα τους τελευταίους 14 μήνες για οκτώ διαφορετικούς τύπους μηχανημάτων ακτίνων Χ και ανταλλακτικών για την επισκευή του υπάρχοντος εξοπλισμού είχαν απορριφθεί ή καθυστερήσει.

Δεκάδες άλλα μηχανήματα ακτίνων Χ επετράπη να εισέλθουν στον φτωχό παράκτιο θύλακα κατά την ίδια περίοδο.

Το Ισραήλ, το οποίο μαζί με την Αίγυπτο διατηρεί αποκλεισμό γύρω από τη Γάζα επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια, λέει ότι ανησυχεί για μαχητικές ομάδες που διοικούν τέτοια μηχανήνατα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Ο διευθυντής του υπουργείου Υγείας Μεντχάτ Αμπάς είπε ότι ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκε από διεθνή ανθρωπιστικά ιδρύματα και ιατρικά ιδρύματα για λογαριασμό νοσοκομείων στη Γάζα. «Η αναστολή της εισόδου αυτού του εξοπλισμού προκάλεσε καθυστέρηση στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών σε χιλιάδες ασθενείς», είπε ο Αμπάς στο Reuters.

Απαντώντας στα σχόλιά του, η στρατιωτική υπηρεσία συνδέσμου COGAT του Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς και άλλες μαχητικές ομάδες ότι «εκμεταλλεύονται συστηματικά και κυνικά τις ανθρωπιστικές και πολιτικές αποστολές εξοπλισμού και αγαθών για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Τα αιτήματα για τέτοιο εξοπλισμό, είπε η COGAT στο Reuters, εξετάζονται κατά περίπτωση.

Ο Αμπάς είπε ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί ότι ο ιατρικός εξοπλισμός έχει διπλή χρήση ήταν ψέματα.

Στο νοσοκομείο Shifa της πόλης της Γάζας, μια ασθενής 51 ετών, είπε ότι περίμενε 45 ημέρες για να κάνει ακτινογραφία στα νεφρά της. Οι γιατροί κατηγόρησαν την καθυστέρηση στην παρακράτηση εξοπλισμού.

«Σαν να μην ήταν αρκετός ο πόνος που νιώθω – η αναμονή ήταν μια άλλη μορφή βασανιστηρίων», είπε στο Reuters η μητέρα τεσσάρων παιδιών έξω από τη μονάδα ακτίνων Χ.

Η Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από το Ισραήλ και ένα μεγάλο μέρος της Δύσης, πήρε τον έλεγχο της Γάζας το 2006, ένα χρόνο μετά την απόσυρση στρατιωτών και εποίκων από το Ισραήλ.

Ο επακόλουθος αποκλεισμός που περιορίζει την ποσότητα των εμπορευμάτων που διέρχονται και εξέρχονται έχει ακρωτηριάσει την οικονομία και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, το οποίο υποφέρει από χρόνια έλλειψη νοσοκομειακών κλινών και ιατρικού εξοπλισμού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα