ΑΘΗΝΑ
06:50
|
25.04.2024
Σε περίπτωση που κηρυχτεί αντισυνταγματικός, θα επανέλθει στο Κοινοβούλιο όπου θα χρειαστεί τη θετική ψήφο των δύο τρίτων των βουλευτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για τρίτη φορά, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουσα, μπλοκάρει την έναρξη ισχύος του νόμου περί ευθανασίας που ενέκρινε στις αρχές Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο της χώρας.

Όπως ανακοινώθηκε, ο συντηρητικός πρόεδρος προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας, προκειμένου να εξετάσει τον νόμο που έφερε την Πορτογαλία ανάμεσα στις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με το Βέλγιο και την Ολλανδία, που επιτρέπουν τον ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο.

Ως αποτέλεσμα, η πλέον ανώτατη δικαστική αρχή της χώρας θα πρέπει να αποφανθεί επί της νέας έκδοσης ενός κειμένου που είχε απορρίψει τον Μάρτιο του 2021, κρίνοντας τότε ότι ο νόμος που διέπει την ευθανασίας χρησιμοποιούσε ιδιαίτερα ασαφείς και ανακριβείς όρους.

Σε περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο κηρύξει τον νόμο αντισυνταγματικό, το Κοινοβούλιο θα μπορούσε να επιβάλει τη βούλησή του, αλλά με πλειοψηφία δύο τρίτων που δεν είναι δεδομένο ότι υπάρχει σε αυτό το επίμαχο θέμα.

Το υπό συζήτηση κείμενο εγκρίθηκε στις 9 Δεκεμβρίου με 126 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 4 αποχές, αποτέλεσμα της υποστήριξης των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων και των αριστερών του Bloco και του Livre, ενώ συντηρητικοί, ακροδεξιοί και κομμουνιστές ήταν αντίθετοι. Τα «ναι» αποτελούσαν το 55% του συνόλου του επιμελητηρίου ή το 59% των παρόντων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

ΚΚΕ: Δεν εκφράζει προσωπική άποψη η Φλέσσα για τα Τέμπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα