ΑΘΗΝΑ
15:11
|
02.05.2024
Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν την έδρα του Περουβιανού Κονγκρέσου και διαλύθηκαν με δακρυγόνα από την αστυνομία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει απεργιακή διαδήλωση που προσπάθησε να πλησιάσει την έδρα του Κογκρέσου του Περού την Τετάρτη, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους δύο εβδομάδες μετά το κύμα φονικών διαδηλώσεων για την ανατροπή του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο.

Μέχρι νωρίς το βράδυ, δεν υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία έκλεισε την πρόσβαση στο Κογκρέσο, αν και οι αρχές μεταφορών ανέφεραν 35 σημεία αποκλεισμού σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχεδόν 25 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα τον περασμένο μήνα.

Την Τετάρτη, διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στη Λίμα και την Αρεκίπα, πολλοί φέροντας την ερυθρόλευκη σημαία της χώρας, και απαίτησαν την παραίτηση της σημερινής προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε, το κλείσιμο του Κογκρέσου, αλλαγές στο σύνταγμα και την απελευθέρωση του Καστίγιο.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές ανέφεραν ότι τα τρένα προς την ακρόπολη των Ίνκας στο Μάτσου Πίτσου είχαν διακοπεί, μια ημέρα μετά την εκκένωση περίπου 2.062 τουριστών.

Ο πρωθυπουργός Αλμπέρτο Οταρόλα είχε καλέσει νωρίτερα οι διαδηλώσεις να είναι ειρηνικές.

Οι αρχές είχαν «συμμορφωθεί σχολαστικά» με τις οδηγίες της Μπουλουάρτε για χρήση βίας με σύνεση, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χόρχε Τσάβεζ στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RPP.

Ο Καστίγιο εκτίει 18μηνη προφυλάκιση ενώ ερευνάται για «εξέγερση», μια κατηγορία που ο πρώην πρόεδρος αρνείται. Καθαιρέθηκε αφού προσπάθησε να διαλύσει παράνομα το Κογκρέσο και να αναδιοργανώσει το δικαστικό σώμα.

Η Μπολουάρτε, πρώην αντιπρόεδρος που ανέλαβε την εξουσία λίγο μετά την απομάκρυνση του Καστίγιο, πρότεινε τη διεξαγωγή των επόμενων γενικών εκλογών.

Τηλεοπτικά πλάνα νωρίτερα την Τετάρτη έδειξαν την αστυνομία και τον στρατό να φρουρούν τα κεντρικά γραφεία των δημόσιων ιδρυμάτων σε ορισμένες περιοχές όπου είχαν προγραμματιστεί διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Αγιακούτσο, μιας περιοχής με τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου.

Την Τρίτη, χιλιάδες άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στη Λίμα και αλλού απαιτώντας «ειρήνη και ηρεμία».

Η Μπολουάρτε εγκατέστησε το πρωί της Τετάρτης ένα κέντρο «Παρακολούθησης και Ελέγχου Κρίσεων», μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών.

«Καλώ για ειρήνη, ηρεμία και ενότητα για να τονωθεί η ανάπτυξη της πατρίδας», είπε σε ομιλία της.

Ο Σέργιο Μπελόσο, αντιπρόεδρος της ένωσης ξενοδοχείων και εστιατορίων του Περού, δήλωσε ότι η έλλειψη τουριστών το 2022 που προκλήθηκε από την πολιτική και κοινωνική κρίση κόστισε στη χώρα περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες της πρότασης εκεχειρίας του Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα