ΑΘΗΝΑ
02:22
|
03.05.2024
Η Μόσχα είχε προηγουμένως ανακοινώσει εκεχειρία για τις 6 και 7 Ιανουαρίου, καλώντας το Κίεβο να πράξει το ίδιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος απέρριψε προ ολίγου ως υποκριτικό το κάλεσμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για 36ωρη εκεχειρία για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή, μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μικαΐλο Ποντολιάκ.

Νωρίτερα σήμερα, ο Ποντόλιακ, ξανά μέσω του Twitter απέρριψε την πρόταση του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλου, ο οποίος κάλεσε «όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην εσωτερική σύγκρουση σε μια εκεχειρία των Χριστουγέννων από τις 12:00 μ.μ. ώρα Μόσχας στις 6 Ιανουαρίου έως τις 12:00 π.μ. στις 7 Ιανουαρίου, ώστε οι Ορθόδοξοι να μπορούν να εκκλησιαστούν και να παρακολουθήσουν τις ακολουθίες την παραμονή και την ημέρα των Χριστουγέννων», χαρακτηρίζοντάς την «προπαγανδιστική κυνική παγίδα».

Υπενθυμίζεται ότι τα Χριστούγεννα εξακολουθούν να εορτάζονται από τους πιστούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις 7 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Παλαιό Ημερολόγιο.

Ωστόσο, σε μια κίνηση περαιτέρω αποστασιοποίησης από το Πατριαρχείο Μόσχας, η αυτοκέφαλη ουκρανική εκκλησία επέτρεψε φέτος τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου με τον εκπρόσωπο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2018, αρχιεπίσκοπο Ευστρατίφ Ζόρια να επισημαίνει πως «δεν θέλουμε να αναγκάσουμε κανέναν».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα