ΑΘΗΝΑ
06:47
|
05.05.2024
Μια τεράστια καταιγίδα στον Ειρηνικό εξαπέλυσε ισχυρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρό χιόνι σε όλη την Καλιφόρνια για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια τεράστια καταιγίδα στον Ειρηνικό εξαπέλυσε ισχυρούς ανέμους, καταρρακτώδεις βροχές και ισχυρό χιόνι σε όλη την Καλιφόρνια για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη, κόβοντας το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια και διαταράσσει την οδική κυκλοφορία με πλημμύρες, κατολισθήσεις βράχων και αναποδογυρισμένα δέντρα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Τουλάχιστον δύο θάνατοι έχουν αναφερθεί από την Τετάρτη, ένα εκ των οποίων ήταν ένα μικρό παιδί που σκοτώθηκε από πεσμένο κοκκινόξυλο που συνέθλιψε ένα τροχόσπιτο στη βόρεια Καλιφόρνια.

Και ενώ η έκταση των πλημμυρών και των απωλειών περιουσίας ήταν λιγότερο τρομερή από ό,τι πολλοί είχαν προβλέψει μέχρι τη στιγμή που η καταιγίδα άρχισε να μειώνεται αργά την Πέμπτη, οι μετεωρολόγοι προειδοποίησαν ότι έπονται περισσότερα.

Η καταιγίδα τροφοδοτήθηκε από δύο αλληλεπικαλυπτόμενα φαινόμενα – ένα τεράστιο αερομεταφερόμενο ρεύμα πυκνής υγρασίας από τον ωκεανό που ονομάζεται ατμοσφαιρικό ποτάμι και ένα εκτεταμένο σύστημα χαμηλής πίεσης με δύναμη τυφώνα γνωστό ως κυκλώνας βόμβας.

Η έκρηξη ακραίων χειμωνιάτικων καιρικών συνθηκών σηματοδότησε τον τρίτο και ισχυρότερο ατμοσφαιρικό ποταμό που πλήττει την Καλιφόρνια από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, με τουλάχιστον άλλες δύο αλλεπάλληλες καταιγίδες να προβλέπονται τις επόμενες μέρες.

Το επόμενο αναμενόταν να φτάσει αργά την Παρασκευή, αποτελώντας νέα απειλή για ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις λάσπης σε μέρη που είναι πλέον κορεσμένα από επαναλαμβανόμενες βροχοπτώσεις, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (NWS). Οι πιο ευάλωτες περιοχές παρέμειναν εκείνες στις πλαγιές των λόφων που έχουν απογυμνωθεί από βλάστηση από παλαιότερες πυρκαγιές.

Η περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, η πρωτεύουσα της πολιτείας Σακραμέντο και η γύρω περιοχή εξακολουθούσαν να ανακάμπτουν από τις εκτεταμένες ζημιές από πλημμύρες, συμπεριλαμβανομένων των ρήξεων αναχωμάτων κατά μήκος του ποταμού Cosumnes, όταν έπεσε η τελευταία περίοδος βροχών.

Η τελευταία καταιγίδα πλημμύρισε το Σαν Φρανσίσκο με περίπου 2 ίντσες βροχής (51 χιλιοστά) και τα παράκτια βουνά βόρεια και νότια της πόλης με 5 έως 7 ίντσες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Ριτς Ότο του NWS Weather Prediction Center στο Μέριλαντ.

Συσσωρεύσεις χιονιού από ένα πόδι (0,3 μέτρα) έως 18 ίντσες ή περισσότερο μετρήθηκαν στη Σιέρα, ανέφερε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Ενημερώσεις για ισχυρούς ανέμους και προειδοποιήσεις για θυελλώδεις ανέμους αναρτήθηκαν σε όλη την πολιτεία, καθώς ξεριζωμένα δέντρα, ήδη αποδυναμωμένα από την ξηρασία και κακώς στηριγμένα στο βροχερό έδαφος, γκρέμισαν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και φραγμένους δρόμους.

Οι επικίνδυνες προειδοποιήσεις για σέρφινγκ ίσχυαν για τις τρεις βορειότερες παράκτιες κομητείες της πολιτείας – Mendocino, Humboldt και Del Norte – όπου τριώροφα κύματα σφυροκοπούσαν την ακτογραμμή και έπεσαν πάνω στις παραλίες.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Οι αρχές ανέφεραν τουλάχιστον δύο θανάτους που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες από την τελευταία καταιγίδα. Ένα δέντρο που έπεσε πάνω σε ένα σπίτι με ρυμουλκούμενο τη νύχτα σκότωσε ένα αγόρι 1 ή 2 ετών και μια 19χρονη γυναίκα πέθανε όταν το αυτοκίνητό της γλίστρησε από μερικώς πλημμυρισμένο δρόμο σε στύλο κοινής ωφέλειας την Τετάρτη.

Άλλοι τέσσερις θάνατοι έχουν αποδοθεί στην καταιγίδα του Σαββατοκύριακου της Πρωτοχρονιάς που σάρωσε τη βόρεια Καλιφόρνια – τρία θύματα πλημμύρας βρέθηκαν μέσα ή κοντά στα αυτοκίνητά τους και ένας ηλικιωμένος άνδρας βρέθηκε νεκρός κάτω από ένα πεσμένο δέντρο.

Περίπου 180.000 σπίτια και επιχειρήσεις, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Καλιφόρνια, έμειναν χωρίς ρεύμα νωρίς την Πέμπτη, σύμφωνα με στοιχεία του Poweroutage.us.

«Αυτή ήταν μια από τις πιο ισχυρές χειμερινές καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή μας εδώ και χρόνια», δήλωσε η Μέγκαν ΜακΦάρλαντ, εκπρόσωπος της Pacific Gas and Electric Company, της κύριας εταιρείας κοινής ωφέλειας για τη βόρεια και κεντρική Καλιφόρνια.

Πλημμύρες, πεσμένα δέντρα και καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος άφησαν αδιάβατους τους κύριους δρόμους στο Point Arena και στη Gualala, δύο μικρές παράκτιες κοινότητες της κομητείας Mendocino περίπου 125 μίλια (201,17 χλμ.) βόρεια του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες αντιμετώπισαν μπλακ άουτ από την Τετάρτη.

Πιο βόρεια στο λιμάνι Noyo στο Fort Bragg, ο επαγγελματίας αχινοδύτης Γκραντ Ντάουνι είπε ότι έβγαλε το σκάφος του από το νερό πριν από την καταιγίδα για προφύλαξη.

«Νιώθω πιο ασφαλής με το σκάφος, ασφαλισμένο ή όχι, δεμένο με το φορτηγό να χτυπιέται από δέντρο παρά να βυθιζόταν στο νερό», είπε.

Τα πληρώματα στο Σαν Φρανσίσκο πέρασαν τις πρώτες πρωινές ώρες καθαρίζοντας τα συντρίμμια από κομμένα δέντρα που έκλεισαν τους δρόμους. Η πυροσβεστική υπηρεσία της πόλης έσωσε μια οικογένεια που είχε παγιδευτεί όταν ένα δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό τους.

Οι αρχές συμβούλεψαν τους κατοίκους της κομητείας Sonoma κοντά στον ποταμό Russian μεταξύ των πόλεων της οινοπαραγωγικής χώρας Healdsburg και Jenner να εκκενώσουν τα σπίτια τους καθώς η πλωτή οδός που είχε φουσκώσει από τη βροχή πλησίαζε στο στάδιο της πλημμύρας.

Προειδοποιήσεις εκκένωσης εκδόθηκαν επίσης σε παραθαλάσσιες πόλεις όπως η Σάντα Κρουζ. Οι αξιωματούχοι έκλεισαν ένα τμήμα μήκους 55 μιλίων του Route 1, ενός γραφικού παράκτιου αυτοκινητόδρομου, λόγω πλημμύρων και συντριμμιών. Στην επαρχία Σάντα Μπάρμπαρα, δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα σπίτια σε τρεις περιοχές όπου οι πλαγιές των λόφων είχαν απογυμνωθεί από τις πυρκαγιές.

Για τους Καλιφορνέζους, οι τελευταίες καταιγίδες απεικόνισαν έντονα τις συνέπειες των θερμότερων θερμοκρασιών της θάλασσας και του αέρα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, προκαλώντας ατμοσφαιρικές καταιγίδες ποταμών με αυξανόμενη συχνότητα και ένταση εν μέσω ακραίας, πολυετούς ξηρασίας.

Ενώ η χιονοκύστη Sierra, μια σημαντική πηγή παροχής νερού στην Καλιφόρνια, έμεινε πολύ πάνω από το μέσο όρο για αυτή την εποχή του χρόνου από τις καταιγίδες, θα χρειαστεί να συσσωρευτεί πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα για να μειωθεί σημαντικά η ξηρασία, λένε οι ειδικοί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα