ΑΘΗΝΑ
16:52
|
26.04.2024
Η αστυνομία στην Κένυα ερευνά τον θάνατο του νεαρού σχεδιαστή μόδας και ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Έντγουιν Τσιλόμπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία στην Κένυα ερευνά τον θάνατο του νεαρού σχεδιαστή μόδας και ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Έντγουιν Τσιλόμπα, αφού το σώμα του βρέθηκε πεταμένο σε ένα μεταλλικό κουτί στην άκρη του δρόμου κοντά στην πόλη Ελντορέτ, αναφέρει το BBC.

Το κίνητρο της δολοφονίας είναι άγνωστο, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας σύμφωνα με την εφημερίδα Star.

Όμως οι οργανώσεις για τα δικαιώματα στην Κένυα, όπου το γκέι σεξ είναι παράνομο, το συνδέουν με τη σεξουαλικότητά του.

Μια ομάδα εκτιμά ότι περισσότεροι από τους μισούς ΛΟΑΤΚΙ Κενυάτες έχουν δεχθεί επιθέσεις.

«Οι λέξεις δεν μπορούν καν να εξηγήσουν πώς νιώθουμε ως κοινότητα αυτή τη στιγμή. Άλλη μια ψυχή χάθηκε λόγω μίσους. Θα μας λείψει», ανάρτησε στο Twitter η οργάνωση για τα δικαιώματα galck+.

«Ο θάνατος του Έντουιν μας υπενθυμίζει ότι τα queer σώματα συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις σε όλη τη χώρα», έγραψε στο Instagram η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Γκέι και Λεσβιών.

Τα αφιερώματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφουν τον Τσιλόμπα, ο οποίος ήταν στα 20 του, ως «έναν καταπληκτικό άνθρωπο» και έναν «εμβληματικό σχεδιαστή μόδας».

Τον περασμένο μήνα ο Τσιλόμπα έγραψε στο Instagram ότι «θα παλέψει για όλους τους περιθωριοποιημένους», λέγοντας ότι ο ίδιος είχε περιθωριοποιηθεί.

«Σκόρπιζε αγάπη όπου κι αν πήγαινε, ήταν τολμηρός για την ύπαρξή του ως queer άνδρας και ενθάρρυνε πολλούς άλλους να κάνουν το ίδιο», δήλωσε στο BBC ο Κρις Μακένα, ακτιβιστής και φίλος του Τσιλόμπα.

Είχε μετακομίσει στο Ελντορέτ από την πρωτεύουσα, Ναϊρόμπι, το 2019 για να σπουδάσει μόδα και άρχιζε να φτιάχνει όνομα στο σχέδιο, είπε ένας άλλος φίλος.

Το σώμα του ανακαλύφθηκε την Τετάρτη.

Ένας μάρτυρας φέρεται να είπε ότι κάποιος σε ένα όχημα χωρίς πινακίδα εθεάθη να αφήνει ένα μεταλλικό κουτί στην άκρη του δρόμου.

Καταγγέλθηκε στην αστυνομία, η οποία πήγε να ανοίξει το κουτί και βρήκε το πτώμα.

«Δεν ξέρουμε προς το παρόν γιατί σκοτώθηκε με αυτόν τον τρόπο. Οι ειδικοί χειρίζονται το θέμα», φέρεται να είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρεσίλα Ονγιάνγκο.

Το γκέι σεξ στην Κένυα τιμωρείται με φυλάκιση έως και 14 ετών. Αν και σπάνια επιβάλλεται, τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας της χώρας αντιμετωπίζουν τακτικά διακρίσεις και στίγμα και οι προσπάθειες αποποινικοποίησης του γκέι σεξ έχουν ματαιωθεί.

Πέρυσι, η δολοφονία της μη δυαδικής λεσβίας Σίλα Λουμούμπα οδήγησε σε μια εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την #JusticeForSheila.

Υπήρχαν παρόμοιες εκστρατείες το 2021 μετά τις δολοφονίες της τρανς ακτιβίστριας Έρικα Τσάντρα και του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Τζόας Μοσότι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΟΥ: Πίνουν και καπνίζουν περισσότερα παιδιά και έφηβοι στην Ευρώπη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα