ΑΘΗΝΑ
22:40
|
26.04.2024
Ένας παλιός ναζιστικός χάρτης θησαυρού αξίας εκατομμυρίων ευρώ εξήψε τη φαντασία των ερασιτεχνών κυνηγών θησαυρών στην Ολλανδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας παλιός χάρτης που πιστεύεται ότι σηματοδοτεί το σημείο όπου οι Γερμανοί στρατιώτες έκρυψαν θησαυρό αξίας εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξήψε τη φαντασία των ερασιτεχνών κυνηγών θησαυρών στην Ολλανδία αυτή την εβδομάδα, μεταδίδει το Reuters.

Οπλισμένες με ανιχνευτές μετάλλων και φτυάρια, ομάδες περιπλανήθηκαν στα χωράφια που περιβάλλουν την αγροτική περιοχή Όμερεν στα ανατολικά της χώρας μετά τη δημοσιοποίηση του χάρτη από το Ολλανδικό Εθνικό Αρχείο την Τρίτη.

Το αρχείο αναφέρει ότι ο χάρτης πιστεύεται ότι υποδεικνύει πού είχαν κρύψει οι Ναζί στρατιώτες τέσσερα μεγάλα κουτιά γεμάτα με διαμάντια, ρουμπίνια, χρυσό, ασήμι και κάθε είδους κοσμήματα που είχαν λεηλατήσει μετά από έκρηξη σε τράπεζα τον Αύγουστο του 1944.

Ο χάρτης ελήφθη από έναν Γερμανό στρατιώτη λίγο μετά τον πόλεμο από το ολλανδικό ινστιτούτο που είχε επιφορτιστεί με τον εντοπισμό γερμανικού κεφαλαίου στην Ολλανδία μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη ναζιστική κατοχή το 1945.

Το αρχείο έρευνας που περιείχε τον χάρτη κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα καθώς η μέγιστη περίοδος των 75 ετών κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούσε να παραμείνει εμπιστευτικό είχε παρέλθει.

Αν και η ύπαρξη του θησαυρού δεν μπόρεσε ποτέ να επιβεβαιωθεί πλήρως, το ινστιτούτο ανέλαβε διάφορες αποτυχημένες προσπάθειες για να τον βρει το 1947, δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος του Εθνικού Αρχείου Αν-Μαρίκε Σάμσον.

«Δεν ξέρουμε με βεβαιότητα αν υπήρχε ο θησαυρός. Όμως το ινστιτούτο έκανε πολλούς ελέγχους και βρήκε την ιστορία αξιόπιστη», είπε ο Σαμσον.

«Αλλά δεν τον βρήκαν ποτέ και αν υπήρχε, ο θησαυρός θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ήδη ανασκαφεί».

Όμως η μικρή πιθανότητα να βρουν τιμαλφή δεν πτόησε τους ερασιτέχνες χρυσοθήρες.

«Βλέπω ομάδες ανθρώπων με ανιχνευτές μετάλλων παντού», είπε στο Reuters ο 57χρονος Γιαν Χένζεν καθώς έκανε ένα διάλειμμα από τη δική του αναζήτηση.

«Όπως πολλοί άνθρωποι, τα νέα για τον θησαυρό με έκαναν να ψάξω και γω. Η πιθανότητα ο θησαυρός να είναι ακόμα εδώ μετά από 70 χρόνια είναι πολύ μικρή νομίζω, αλλά θέλω να δοκιμάσω.»

Ο πρώην δήμαρχος του Όμερεν Κλάας Τάμες, ο οποίος τώρα διευθύνει το ίδρυμα που κατέχει τα εδάφη που μπορεί να κρύβουν τον θησαυρό, είπε ότι είχε δει ανθρώπους από όλη τη χώρα.

«Ένας χάρτης με μια σειρά από τρία δέντρα και έναν κόκκινο σταυρό που σηματοδοτεί ένα σημείο όπου πρέπει να κρύβεται ένας θησαυρός πυροδοτεί τη φαντασία», είπε.

«Όποιος βρει κάτι θα πρέπει να μας το αναφέρει, οπότε θα δούμε. Αλλά δεν περιμένω να είναι εύκολο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Φωτιά στη Νέα Σμύρνη: Απεγκλωβίστηκε γυναίκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα