ΑΘΗΝΑ
15:27
|
06.05.2024
Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδίκασαν την Παρασκευή τις «σκανδαλώδεις και παράνομες» απόπειρες στη Γαλλία για απέλαση μεταναστών στη Συρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταδίκασαν την Παρασκευή τις «σκανδαλώδεις και παράνομες» απόπειρες στη Γαλλία για απέλαση μεταναστών στη Συρία και κάλεσαν τη γαλλική κυβέρνηση να διευκρινίσει αυτές τις πρακτικές που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Οι δύο απόπειρες χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2022, όταν οι αρχές της Haute-Garonne και της Αστυνομίας του Παρισιού, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, το La Cimade και το Revivre, σε ένα κοινό δελτίο τύπου, ξεκίνησαν: «Διαβήματα με τη συριακή πρεσβεία στη Γαλλία , ενώ οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Συρίας έχουν επίσημα διακοπεί από τον Μάρτιο του 2012».

Οι οργανώσεις τόνισαν ότι είναι: «Σκανδαλώδεις και παράνομες απόπειρες διεθνούς δικαίου. Οι οργανώσεις μας ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της υπενθυμίζοντας στις νομαρχίες τις διεθνείς υποχρεώσεις της Γαλλίας, οι οποίες απαγορεύουν κατηγορηματικά την επιστροφή ενός ατόμου σε μια χώρα στην οποία βρίσκεται κίνδυνος θανάτου, βασανιστηρίων και άλλης κακομεταχείρισης».

Η Μανόν Φιγιονό, επικεφαλής μετανάστευσης της Διεθνούς Αμνηστίας, εξέφρασε: «Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό τα τελευταία χρόνια. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι, σε μια αδυσώπητη προσπάθεια να εφαρμόσουν εντολές εγκατάλειψης του γαλλικού εδάφους, οι αρχές παραβιάζουν τη δέσμευση της Γαλλίας ότι δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τη Συρία. Είναι αδιανόητο να απελαθεί κάποιος στην Ουκρανία σήμερα».

Οι οργανώσεις τόνισαν ότι παρόλο που ο δικαστής ελευθερίας και κράτησης τελικά απελευθέρωσε τα δύο ενδιαφερόμενα άτομα, η απλή κίνηση της διαδικασίας με τοποθέτησή τους σε κέντρα διοικητικής κράτησης αποτελεί παράβαση: «Έχοντας πλήρη γνώση των γεγονότων των διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων».

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, μόνο η άρνηση της συριακής πρεσβείας να εκδώσει προξενικό πάσο λόγω έλλειψης έγκυρου εγγράφου ταυτότητας: «Επιτρέπει να αποτραπεί η απέλαση που ζήτησαν οι γαλλικές αρχές».

«Η Γαλλία πρέπει να δηλώσει δημόσια τη δέσμευσή της στη Σύμβαση της Γενεύης: Η Γαλλία δεν πρέπει να κρατήσει ή να επιχειρήσει να απελάσει κανένα άτομο σε χώρα όπου υπάρχει κίνδυνος να υποβληθεί σε βασανιστήρια, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και όπου η ζωή ή η ελευθερία του θα κινδύνευε», υποστήριξαν οι υπογράφοντες τη δήλωση.

Η Φιγιονό σημείωσε ότι η δίωξη των ανθρώπων που επέστρεψαν στη Συρία αφού ζήτησαν άσυλο στο εξωτερικό είναι «εξαιρετικά τεκμηριωμένη».

Την Παρασκευή, το γαλλικό Υπουργείο Εσωτερικών ισχυρίστηκε ότι: «Δεν υπήρξε απέλαση στη Συρία. Μερικές φορές είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει κανείς με τις συριακές αρχές μέσω των προξενικών αρχών για να επαληθεύσει τη συριακή ιθαγένεια ενός παράτυπου αλλοδαπού που ισχυρίζεται ότι την κατέχει, ιδίως για να αποφευχθεί (…) να επωφεληθούν από τη συριακή υπηκοότητα για να αποτρέψουν την απέλαση στις χώρες καταγωγής τους».

Σε συνέντευξή του στη Le Monde τον περασμένο Νοέμβριο για να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου του για τη μετανάστευση, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανίν δήλωσε ότι ήταν ανοιχτός στη χορήγηση ειδικού καθεστώτος διαμονής στους Σύρους. Εξήγησε: «Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι στους οποίους έχει αρνηθεί το άσυλο και εκδόθηκαν OQTF, αλλά δεν μπορούν να απελαθούν επειδή είναι Σύροι ή Αφγανοί, και δεν έχουμε διπλωματικές σχέσεις με τον Μπασάρ Αλ Άσαντ ή τους Ταλιμπάν».

Τουλάχιστον 3.825 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία το 2022, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Από το ξέσπασμά της το 2011, η σύγκρουση στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους, έχει προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις υποδομές και την οικονομία και ανάγκασε περισσότερο από τον μισό πληθυσμό να εγκαταλείψει εντός ή εκτός Συρίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα απαγορεύει σε ξένους πράκτορες να είναι υποψήφιοι στις εκλογές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα