ΑΘΗΝΑ
10:56
|
04.05.2024
Αμερικανοί αξιωματούχοι εντόπισαν βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας τις τελευταίες εβδομάδες, με σκοπό την αντιμετώπιση του Ιράν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αμερικανοί αξιωματούχοι εντόπισαν βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας τις τελευταίες εβδομάδες, τρεις μήνες αφότου οι σχέσεις έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το Middle East Monitor.

Η Wall Street Journal επικαλέστηκε αξιωματούχους της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που δήλωσαν: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν απέρριψε τις απειλές για αντίποινα κατά της Σαουδικής Αραβίας για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου πέρυσι και προχωρά να εντείνει τον συντονισμό ασφαλείας για να αντιμετωπίσει το Ιράν το 2023.»

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι αξιωματικοί και από τις δύο χώρες: «Προχωρούν για νέα στρατιωτικά και μυστικά έργα και ευαίσθητες προσπάθειες για τον περιορισμό του Ιράν εν μέσω των προσπαθειών αναβίωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη».

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι εργάστηκαν για να ανατρέψουν ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο που θα είχε διακόψει την περιορισμένη υποστήριξη πληροφοριών που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ριάντ για τον πόλεμο στην Υεμένη.

Οι αξιωματούχοι εξήγησαν στην εφημερίδα ότι οι δύο χώρες προχωρούν με νέα στρατιωτικά και μυστικά έργα και προσπάθειες να περιορίσουν το Ιράν εν μέσω των προσπαθειών αναβίωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας με την Τεχεράνη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, οι δύο χώρες μοιράστηκαν πληροφορίες ότι το Ιράν προετοίμαζε μια επικείμενη επίθεση στη Σαουδική Αραβία και ανέπτυξαν συντονισμένη απάντηση.

Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι υπήρξε: «Η διαρκής στρατιωτική συνεργασία που βοήθησε στη διεξαγωγή της πολιτικής σχέσης μέσα σε μήνες αναταραχής. Για παράδειγμα, σαουδαραβικά μαχητικά αεροσκάφη συνόδευσαν αμερικανικά βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς μέσω του εθνικού εναέριου χώρου τους πολλές φορές πέρυσι σε ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν με άλλες χώρες που συμμάχησαν με την Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ».

Στο ίδιο πλαίσιο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή για την ανάπτυξη νέων συντονισμένων συστημάτων αεράμυνας και την αύξηση της συνεργασίας στη θάλασσα για την αποτροπή του Ιράν.

Επιβεβαίωσαν επίσης ότι: «Η αναδυόμενη αναθέρμανση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αναδιαμορφώσει τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή συναρμολογώντας μια ομπρέλα ασφαλείας που εκτείνεται από το Ισραήλ μέσω του Περσικού Κόλπου».

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε επίσης σε αμερικανικό δικαστήριο ότι η ιδιότητα του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ως σημερινού αρχηγού της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, τον προστατεύει από μια πολιτική αγωγή με στόχο τη δίωξη του για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γιατί η πτώση του Τσάσοφ Γιαρ είναι καμπή στο Ρωσοουκρανικό

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον ευρωπαϊκών στόχων

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα