ΑΘΗΝΑ
07:08
|
19.05.2024
Έξι δημοσιογράφοι στο Νότιο Σουδάν συνελήφθησαν λόγω της κυκλοφορίας βίντεο που φαίνεται να δείχνει τον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ να κατουριέται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έξι δημοσιογράφοι στο Νότιο Σουδάν συνελήφθησαν λόγω της κυκλοφορίας βίντεο που φαίνεται να δείχνει τον πρόεδρο Σάλβα Κιίρ να κατουριέται, λένε οργανώσεις για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης.

Τον Δεκέμβριο, ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκε να δείχνει τον κ. Κιίρ να τα κάνει πάνω του καθώς ο εθνικός ύμνος έπαιζε σε μια εκδήλωση.

Έξι υπάλληλοι του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού συνελήφθησαν αυτή την εβδομάδα.

Η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) ζητά τώρα την απελευθέρωσή τους.

Ο Πάτρικ Ογιέτ, πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Νοτίου Σουδάν, είπε στο Reuters ότι οι δημοσιογράφοι «είναι ύποπτοι ότι γνώριζαν πώς βγήκε το βίντεο του προέδρου να ουρεί».

Η South Sudan Broadcasting Corporation λέει ότι το βίντεο δεν μεταδόθηκε ποτέ.

Οι συλλήψεις ταιριάζουν με «ένα μοτίβο του προσωπικού ασφαλείας που καταφεύγει σε αυθαίρετη κράτηση όποτε οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η κάλυψη δεν είναι ευνοϊκή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CPJ στην υποσαχάρια Αφρική, Μουθόκι Μούμο, ζητώντας την άνευ όρων απελευθέρωσή τους.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Νοτίου Σουδάν Μάικλ Μακουέι είπε στο ραδιόφωνο Voice of America ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιμένουν να μάθουν γιατί συνελήφθησαν οι δημοσιογράφοι.

Ομάδες για τα δικαιώματα έχουν συχνά καλέσει τις αρχές του Νοτίου Σουδάν να σταματήσουν να παρενοχλούν και να απειλούν δημοσιογράφους.

Ο Κιίρ έγινε ο πρώτος πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν -της νεότερης χώρας της Αφρικής- το 2011.

Αλλά η χώρα έχει υποστεί πολλές κρίσεις από τότε, υπομένοντας βάναυσες συγκρούσεις, πολιτικές αναταραχές, φυσικές καταστροφές και πείνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα