ΑΘΗΝΑ
19:45
|
10.05.2024
Η μητρική εταιρεία της Wikipedia διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διείσδυσε στην ομάδα της στη Μέση Ανατολή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μητρική εταιρεία της Wikipedia διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας διείσδυσε στην ομάδα της στη Μέση Ανατολή, αναφέρει το BBC.

Δύο διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι είχαν αλλάξει ή διέγραψαν περιεχόμενο στον ιστότοπο.

Οι ισχυρισμοί προέκυψαν αφότου η Wikimedia διεξήγαγε τη δική της έρευνα και ανέστειλε 16 χρήστες για επεξεργασία «σύγκρουσης συμφερόντων» στη Μέση Ανατολή.

Το Wikimedia ανέφερε ότι είχαν δημοσιευθεί «υλικές ανακρίβειες», αλλά δεν βρέθηκαν στοιχεία για τη διείσδυση της Σαουδικής Αραβίας.

Η Wikipedia βασίζεται σε ομάδες εθελοντών διαχειριστών και συντακτών για το περιεχόμενό της.

Μια δήλωση των Smex και Democracy for the Arab World Now (Dawn) κατηγόρησε τη σαουδαραβική κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί πράκτορες για να ενεργούν ως ανεξάρτητοι συντάκτες στη Wikipedia για να «ελέγχουν τις πληροφορίες για τη χώρα».

Η Smex εδρεύει στον Λίβανο, ενώ η Dawn είναι μια οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ που ιδρύθηκε από τον Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ομάδες ισχυρίστηκαν επίσης ότι δύο «υψηλόβαθμοι διοικητικοί υπάλληλοι στη Σαουδική Αραβία» συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2020 και κατηγορήθηκαν για «παρακίνηση της κοινής γνώμης» και «παραβίαση των δημοσίων ηθών». Καταδικάστηκαν σε πέντε και οκτώ χρόνια φυλάκιση, ανέφεραν οι ομάδες.

Πέρυσι, το Wikimedia ανακοίνωσε 16 παγκόσμιες αναστολές για χρήστες που «εμπλέκονταν σε επεξεργασία σύγκρουσης συμφερόντων σε έργα της Wikipedia» στη Μέση Ανατολή.

«Μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι ορισμένοι χρήστες με στενές διασυνδέσεις με εξωτερικές ομάδες επεξεργάζονταν την πλατφόρμα με συντονισμένο τρόπο για να προωθήσουν τον στόχο αυτών των μερών», ανέφερε.

Επικαλούμενες «πηγές με γνώση των λειτουργιών του Wikimedia», οι Smex and Dawn δήλωσαν ότι τουλάχιστον ένας από τους 16 ήταν χρήστες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι χρησιμεύουν ως πράκτορες της κυβέρνησης για να «προωθήσει θετικό περιεχόμενο για την κυβέρνηση και να διαγράψει περιεχόμενο που επικρίνει την κυβέρνηση».

Το Wikimedia είπε ότι αυτό είναι «απίθανο να συμβαίνει», προσθέτοντας ότι ορισμένοι χρήστες «που μπορεί να ήταν Σαουδάραβες» ήταν μεταξύ αυτών που απαγορεύτηκαν.

«Αυτοί οι οργανισμοί δεν μοιράστηκαν τη δήλωση με το Ίδρυμα [Wikimedia] και οι «πηγές γνώσης» όπως αναφέρονται στην έκδοσή τους μπορεί να κάνουν λάθος», ανέφερε.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν σχολιάσει τους ισχυρισμούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουρκία: Νεαρός αστροναύτης ετοιμάζεται για διαστημική αποστολή

Δέσμευση Ραϊσί για οπτικές ίνες οικιακής και εταιρικής χρήσης σε όλη τη χώρα

Εκλογές στην Ινδία: AI deepfakes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σημαντική καινοτομία στη βιολογία με το σύστημα AlphaFold3

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα