ΑΘΗΝΑ
11:54
|
03.05.2024
Το Πακιστάν και ο ΟΗΕ πραγματοποιούν μια μεγάλη διάσκεψη στη Γενεύη με στόχο τη συγκέντρωση υποστήριξης για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πακιστάν και τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια μεγάλη διάσκεψη στη Γενεύη τη Δευτέρα με στόχο τη συγκέντρωση υποστήριξης για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, σε κάτι που αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική δοκιμασία για το ποιος πληρώνει για τις κλιματικές καταστροφές, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι βροχές ρεκόρ μουσώνων και οι παγετώνες που έλιωσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο εκτόπισαν περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους και σκότωσαν τουλάχιστον 1.700 σε μια καταστροφή που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Τα περισσότερα από τα νερά έχουν τώρα υποχωρήσει, αλλά το έργο ανοικοδόμησης, που υπολογίζεται σε περίπου 16,3 δισεκατομμύρια δολάρια, για την ανοικοδόμηση εκατομμυρίων σπιτιών και χιλιάδων χιλιομέτρων δρόμων και σιδηροδρόμων μόλις αρχίζει και εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν στη φτώχεια.

Το Ισλαμαμπάντ, της αντιπροσωπείας του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ, θα παρουσιάσει ένα «πλαίσιο» ανάκαμψης στη διάσκεψη όπου θα μιλήσουν επίσης ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γκουτέρες, ο οποίος επισκέφθηκε το Πακιστάν τον Σεπτέμβριο, έχει περιγράψει στο παρελθόν την καταστροφή στη χώρα ως «κλιματική σφαγή».

«Αυτή είναι μια κομβική στιγμή για την παγκόσμια κοινότητα να σταθεί στο πλευρό του Πακιστάν και να δεσμευτεί για μια ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη από αυτές τις καταστροφικές πλημμύρες», δήλωσε ο Κνουτ Όστμπι, εκπρόσωπος του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών στο Πακιστάν.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για το Πακιστάν εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την ικανότητά του να πληρώνει για εισαγωγές όπως ενέργεια και τρόφιμα και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του δημόσιου χρέους στο εξωτερικό.

Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο από πού θα προέλθουν τα χρήματα για την ανοικοδόμηση, ιδίως λόγω των δυσκολιών συγκέντρωσης κεφαλαίων για την επείγουσα ανθρωπιστική φάση της αντίδρασης, η οποία χρηματοδοτείται περίπου στο μισό, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση COP27 στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο, το Πακιστάν ήταν στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που οδήγησαν στη δημιουργία ενός ταμείου «απώλειας και ζημίας» για την κάλυψη της καταστροφής που σχετίζεται με το κλίμα για χώρες που έχουν συμβάλει λιγότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη από ό,τι οι πλούσιες.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το Πακιστάν, με οικονομία 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα είναι επιλέξιμο να αξιοποιήσει αυτή τη μελλοντική χρηματοδότηση.

Οι διοργανωτές λένε ότι περίπου 250 άτομα αναμένονται στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων, ιδιωτών χορηγών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο πρεσβευτής του Πακιστάν στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Χαλίλ Χασμί, δήλωσε ότι το Ισλαμαμπάντ ήταν πρόθυμο να πληρώσει για περίπου το ήμισυ του λογαριασμού, αλλά ήλπιζε για υποστήριξη από τους δωρητές για το υπόλοιπο. «Θα κινητοποιήσουμε διεθνή υποστήριξη με διάφορα μέσα», είπε. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους συνεργάτες μας».

Ο υπουργός Οικονομικών του Πακιστάν θα συναντηθεί με το ΔΝΤ στη Γενεύη, καθώς το πρόγραμμα διάσωσης έχει σταματήσει

Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα συναντήσει τον υπουργό Οικονομικών του Πακιστάν στο περιθώριο της διάσκεψης στη Γενεύη που αρχίζει στις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δανειστή την Κυριακή, καθώς το Πακιστάν αγωνίζεται να επανεκκινήσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο δανειστής δεν έχει ακόμη εγκρίνει την αποδέσμευση 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αρχικά έπρεπε να εκταμιευθεί τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, αφήνοντας το Πακιστάν με μόνο αρκετά συναλλαγματικά αποθέματα για να καλύψει τις εισαγωγές ενός μήνα.

«Η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών (Ισάκ) Νταρ στο περιθώριο της διάσκεψης της Γενεύης για να συζητήσουν τα εκκρεμή ζητήματα και την πορεία προς τα εμπρός», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ σε μήνυμά του στο Reuters.

Ένα σχέδιο που καθορίζει ένα χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση της προσπάθειας ανοικοδόμησης ήταν ένα σημείο κολλήματος στις συνομιλίες για την εκκαθάριση της ένατης αναθεώρησης που θα απελευθερώσει 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια του ΔΝΤ και θα ξεκλειδώσει και άλλες διεθνείς χρηματοδοτήσεις.

Ο Νταρ άσκησε κριτική στο ΔΝΤ πρόσφατα, λέγοντας δημόσια ότι ο δανειστής ενεργούσε «ανώμαλα» στις συναλλαγές του με το Πακιστάν, το οποίο εισήλθε στο πρόγραμμα διάσωσης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε επίσης ότι η διευθύνουσα σύμβουλός του Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είχε μια «εποικοδομητική κλήση» με τον Σαρίφ σχετικά με τη διάσκεψη της Γενεύης και υποστήριξε τις προσπάθειες του Πακιστάν για ανοικοδόμηση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυροσβεστική: Αύξηση σχεδόν 22% στις πυρκαγιές σε σχέση με το 2023

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα