ΑΘΗΝΑ
08:38
|
02.06.2024
Ο Οργανισμός «είναι έτοιμος να συμβάλει» στην παρακολούθηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία, μόλις η Μόσχα και το Κίεβο διαπραγματευτούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει μέλος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστούν κανάλια επικοινωνίας για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της ηπείρου, δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, σήμερα Δευτέρα.

«Σε αντίθεση με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΑΣΕ δεν διαθέτει μηχανισμό ακύρωσης της ένταξης μίας χώρας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την απέλαση της Ρωσίας. Το να διατηρούνται ανοιχτοί οι διπλωματικοί δίαυλοι δεν μεταφράζεται σε ενότητα θέσεων. Από τη σημερινή σκοπιά, νομίζω ότι θα ήταν λογικό η Ρωσία να παραμείνει μέλος του ΟΑΣΕ», ανέφερε η Σμιντ στη γερμανική εφημερίδα.

Απαντώντας, εμμέσως, στον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα που είχε ζητήσει να αποκλειστεί η Μόσχα από τον ΟΑΣΕ, η κ. Σμιντ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία για την επόμενη ημέρα.

«Μια μέρα, θα χρειαστούμε ξανά κανάλια επικοινωνίας και ο ΟΑΣΕ είναι ο μόνος οργανισμός που διαθέτει όλους τους απαραίτητους παράγοντες για τη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας» καθώς είναι ο μόνος οργανισμός ασφαλείας στον οποίο όλοι οι σημαντικοί για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας παράγοντες κάθονται γύρω από το ίδιο τραπέζι.

Σύμφωνα με την Σμιντ, ο ΟΑΣΕ «είναι έτοιμος να συμβάλει» στην παρακολούθηση της εκεχειρίας στην Ουκρανία, μόλις η Μόσχα και το Κίεβο διαπραγματευτούν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα ζήτησε την αποβολή της Ρωσίας από τον ΟΑΣΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αιχμάλωτος στην Πασαντίνα

Τηλεφωνική επικοινωνία Μισούστιν – Πασινιάν

Γάζα: Συνάντηση εκπροσώπων ΗΠΑ, Αιγύπτου και Ισραήλ αύριο στο Κάιρο

Νασράλα: Η γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ αφυπνίζει τον κόσμο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα