ΑΘΗΝΑ
04:49
|
05.10.2023
Η οργάνωση ζητά από τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν άμεσα τις κατηγορίες σε βάρος των Σον Μπάιντερ και Σάρα Μαρντίνι.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα έκκληση απηύθυνε η Διεθνής Αμνηστία προς τις ελληνικές αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες σε βάρος των διασωστών Σον Μπάιντερ και Σάρα Μαρντίνι, οι οποίοι θα βρεθούν στο εδώλιο των κατηγορουμένων αύριο Τρίτη, στις 10 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Σον Μπάιντερ είναι εκπαιδευμένος δύτης διάσωσης και η Σάρα, Σύρια προσφύγισσα και ακτιβίστρια, η ιστορία της οποίας ενέπνευσε την ταινία του Netflix «Οι κολυμβήτριες». Οι δύο διασώστες δικάζονται μαζί με άλλα 22 άτομα από τη ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης στην οποία εργάστηκαν εθελοντικά. «Αντιμετωπίζουν άδικες και αβάσιμες κατηγορίες απλώς και μόνο επειδή βοήθησαν πρόσφυγες και μετανάστες/-στριες που κινδύνευαν να πνιγούν στη θάλασσα», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην έκκλησή της προς τις ελληνικές αρχές.  

«Αν μπορώ εγώ να κατηγορηθώ για εγκληματίας επειδή κάνω κάτι λίγο περισσότερο από το να μοιράζω μπουκάλια με νερό και να χαμογελάω, τότε μπορεί να κατηγορηθεί ο καθένας. Αυτή η δίκη δεν αφορά εμένα και τη Sarah, ούτε καν τα άλλα 22 άτομα που κατηγορούνται. Αυτή η δίκη αφορά τις ελληνικές αρχές που προσπαθούν να συντρίψουν τη συμπόνια και να εμποδίσουν τους ανθρώπους από να αναζητήσουν ασφάλεια. Αλλά πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα επικρατήσει και θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας», δήλωσε ο Σον Μπάιντερ. 

Ο Νιλς Μουίζνιεκς, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε: «Η Σάρα και ο Σον Seán έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνει καθένας από εμάς αν βρισκόταν στη θέση τους. Το να βοηθούν ανθρώπους που κινδυνεύουν να πνιγούν σε μια από τις πιο θανατηφόρες θαλάσσιες διαδρομές στην Ευρώπη και να τους συνδράμουν στην ακτή δεν είναι έγκλημα. Αυτή η δίκη αποκαλύπτει πώς οι ελληνικές αρχές φτάνουν στα άκρα για να αποτρέψουν την ανθρωπιστική βοήθεια και να αποθαρρύνουν τις/τους μετανάστριες/-ες και τις/τους προσφύγισσες/-όσφυγες από το να αναζητήσουν ασφάλεια στις ακτές της χώρας, κάτι που βλέπουμε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι παρωδία το γεγονός και μόνο ότι αυτή η δίκη πραγματοποιείται. Όλες οι κατηγορίες εναντίον των διασωστών πρέπει να αποσυρθούν χωρίς καθυστέρηση». 

Να σημειωθεί πως οι δύο διασώστες Seán συνελήφθησαν τον Αύγουστο του 2018, πέρασαν περισσότερες από 100 ημέρες στη φυλακή προτού αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση. Η επικείμενη δίκη αφορά κατηγορίες για πλημμελήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκοπείας και της πλαστογραφίας, οι οποίες είναι δυνατόν να επισύρουν έως και 8 χρόνια φυλάκισης.  

Αντιμετωπίζουν επίσης άλλη μια έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη, σχετικά με αβάσιμες κατηγορίες για λαθρεμπόριο ανθρώπων, απάτη, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίες επισύρουν μέγιστη ποινή 20 ετών. Η έρευνα παραμένει ανοιχτή για πάνω από τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η ζωή τους έχει ανασταλεί. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κάντε το, όπως ο Πελετίδης

Ο Πελετίδης έβαλε τα γυαλιά σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυβερνήσεις που προκάλεσαν τα χάλια στο ΟΑΚΑ κάνοντας υποδειγματική δουλειά στο στάδιο της Πάτρας.
ΣΥΝΑΦΗ

Στη Μόσχα από βδομάδα ο πρωθυπουργός του Ιράκ

Θα αλλάξουν όλες οι διοικήσεις των νοσοκομείων, λέει ο υπουργός Υγείας

Αύριο η επιμνημόσυνη δέηση για τον Γιάννη Ιωαννίδη

Χάθηκαν (ξανά…) έφηβες από τη δομή πρόνοιας Αγία Βαρβάρα Νέας Σμύρνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα